ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε “ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΕΕ – ASTRAZENECA ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ”

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, συνυπογράφει επιστολή του Ισπανού Ευρωβουλευτή Χαβιέ Νάρτ προς την Επίτροπο Υγείας κυρία Κυριακίδου, με την οποία ζητά τη δημοσίευση του συμβολαίων που έχει υπογράψει η Ένωση με την AstraZeneca και τις λοιπές εταιρείες παραγωγής εμβολίων.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ είναι υπέρμαχος του ξεκάθαρου δημοκρατικού δικαιώματος των ευρωπαίων πολιτών στην ενημέρωση για τους όρους των εμπορικών συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το δικαίωμα πρόσβασης στην ενημέρωση είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα από το άρθρο 15(3) της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα κάθε πολίτης της Ένωσης, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που κατοικεί ή έχει έδρα σε ένα Κράτος-Μέλος, έχει δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα των θεσμικών οργάνων και Οργανισμών της ΕΕ.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος συντάσσεται με μια μεγάλη ομάδα Ευρωβουλευτών και ζητά το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης στα συμβόλαια της ΕΕ. Άλλωστε δεν πρόκειται για ευαίσθητα μυστικά που επηρεάζουν την ασφάλεια της Ένωσης, όπως η άμυνα, αλλά πρόκειται για μια καθαρά εμπορική σύμβαση, μεταξύ μιας φαρμακευτικής εταιρείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε επενδύσει χρήματα, που σημαίνει ότι η φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να ενεργεί σύμφωνα με τις αντίστοιχες υποχρεώσεις βάση του συμβολαίου, για τις ημερομηνίες παράδοσης, τις ποσότητες και την τιμή.

Επιπλέον είναι πραγματικά σκανδαλώδες ως Ευρωβουλευτές να μαθαίνουμε για τη σύμβαση που υπεγράφη με την Pfizer μέσω της εφημερίδας La Vanguardia. Είναι ανεπίτρεπτο και πέραν κάθε λογικής διαδικασίας, να πληροφορούμαστε για συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ, μέσω του Τύπου. Ζητούμε λοιπόν την πλήρη δημοσίευση όλων των εμπορικών συμβάσεων, όχι μόνο της AstraZeneca αλλά και της Pfizer και όλων των εταιρειών, ειδικά για ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα.

Δείτε τη σχετική επιστολή που συνυπογράφει ο Εμμανουήλ Φράγκος εδώ.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Θλίψη προκαλεί στους περιπατητές η εικόνα του πευκοδάσους πάνω από τα Χαραδιάτικα της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΘέμα: Μηδενική παραγωγή οπωροφόρων στο Αμύνταιο της Φλώρινας