Η «Ελληνική Λύση» έχει λύσεις για τις χρεωμένες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά

Ένα από τα κορυφαία προβλήματα της Ελλάδας είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους λόγω της κρίσης – η οποία θα μπορούσε να είχε επιλυθεί πολύ εύκολα στο ξεκίνημα της, με την έκδοση εθνικών ομολόγων, με τη δρομολόγηση της αποπληρωμής των νόμιμων χρεών με δικά μας μέσα κοκ.

Οι άνθρωποι αυτοί, ακόμη και όταν έχουν χάσει όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία, παραμένουν χρεωμένοι στο δημόσιο, καθώς επίσης στα ασφαλιστικά ταμεία – οπότε δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν ξανά, ενώ είναι κυριολεκτικά όμηροι του βρώμικου συστήματος.

Εκτός αυτού συνεχίζουν να επιβαρύνονται με πρόστιμα, με φόρους επιτηδεύματος κοκ., επειδή δεν υπάρχει τρόπος να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους όταν χρωστούν – ενώ ένα από τα αποτελέσματα της απαράδεκτης αυτής διαδικασίας είναι η συγκέντρωση χρεών στο δημόσιο, τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν. Δυστυχώς όμως, κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί μέχρι σήμερα να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, ούτε να «εκκαθαρίσει» τις απαιτήσεις του δημοσίου  – οι οποίες εμφανίζονται άνω των 100 δις €, ενώ με τόκους και πρόστιμα πλησιάζουν τα 180 δις € που φυσικά είναι πλασματικά.

Κάτι ανάλογο ισχύει με τις απαιτήσεις των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν υπερβεί τα 33 δις € – ενώ το αμέσως επόμενο πρόβλημα είναι τα κόκκινα χρέη των νοικοκυριών, τα οποία επίσης ακολουθούν μία έντονα ανοδική πορεία, χωρίς να υιοθετούνται αποτελεσματικές λύσεις.

Εν προκειμένω, αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία αποτελεσματική πτωχευτική διαδικασία, κατά τα επιτυχημένα πρότυπα άλλων χωρών – η οποία να προστατεύει τους οφειλέτες από τα πάσης φύσεως «κοράκια», δίνοντας τους μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία. Επίσης τους φορολογουμένους από τη ληστεία των τραπεζών η οποία τους έχει ήδη κοστίσει τα 41 δις € της τριπλής κεφαλαιοποίησης τους, τα 17 δις € των αναβαλλομένων φόρων, τα δεκάδες δις € των προβλέψεων τους και τον αφελληνισμό τους – ενώ αυτό που επιδιώκουν σήμερα με το «ιταλικό μοντέλο» επινόησης Black Rock, είναι η πώληση των κόκκινων δανείων με την εγγύηση του κράτους που θα το επιβαρύνει τελικά με τις διαφορές.

Με απλά λόγια, οι τράπεζες θέλουν να πουλήσουν τα κόκκινα δάνεια σε θυγατρικές τους που θα ονομάσουν «οχήματα ειδικού σκοπού» πάμφθηνα, με μεγάλο «κούρεμα» δηλαδή – επιβαρύνοντας το δημόσιο (άρα όλους εμάς) που θα εγγυηθεί με τη διαφορά της τιμής, με όπλο εκβιασμού το κούρεμα καταθέσεων. Έτσι οι θυγατρικές τους θα αγοράσουν τα σπίτια των Ελλήνων σε εξευτελιστικές τιμές και θα τα πουλήσουν αργότερα αρκετά ακριβότερα – οπότε με μεγάλα κέρδη.

Ως εκ τούτου θα ωφεληθούν αφενός μεν από τους φορολογουμένους μέσω της εγγυοδοσίας, αφετέρου από τις πωλήσεις των σπιτιών – ενώ θα τους δοθεί επί πλέον η δυνατότητα να απασχολήσουν ένα μέρος του προσωπικού τους στις θυγατρικές, απολύοντας τους αργότερα, όταν τελειώσει το πάρτι των πλειστηριασμών.

Στα πλαίσια αυτά, η Ελληνική Λύση έχει λύσεις στο πρόγραμμα της, χωρίς να επιτραπεί στις τράπεζες που έχουν πλέον μετατραπεί σε «κοράκια», να ληστέψουν ακόμη μία φορά τους Έλληνες. Πριν από όλα την πραγματική κεφαλαιοποίηση τους από μία κρατική επενδυτική τράπεζα που πρέπει να ιδρυθεί αμέσως, με κεφάλαια περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου– έτσι ώστε να εθνικοποιηθούν, να εξυγιανθούν και να πουληθούν αργότερα με κέρδος.

Εν προκειμένω δεν είναι καθόλου δύσκολο να επιλυθεί το πρόβλημα της πρώτης κατοικίας – αφού τα ενυπόθηκα δάνεια αυτής της κατηγορίας ήταν μόλις 12 δις € το 2015, ενώ αξίζουν κεφαλαιακά για τις τράπεζες σήμερα, αφαιρουμένων των προβλέψεων τους, κάτω από 6 δις €.

Ειδικότερα, εάν δοθεί η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να πληρώνουν τις μισές δόσεις, να διαμένουν με ενοίκιο, να τα παραδίδουν χωρίς να μένουν χρεωμένοι με το υπόλοιπο του δανείου όπως στις Η.Π.Α., να τα αγοράζουν με ένα αντίστοιχο κούρεμα, να υπαχθούν σε μία αποτελεσματική πτωχευτική διαδικασία κοκ., αντί να προσφέρονται βορά στα κοράκια, το πρόβλημα ασφαλώς θα λυνόταν γρήγορα και εύκολα – επειδή οι άνθρωποι, επιχειρηματίες και νοικοκυριά, χρειάζονται μία δεύτερη ευκαιρία και όχι εκείνα τα κόμματα που χρεοκόπησαν την Ελλάδα, καταδικάζοντας τους Έλληνες σε εξαθλιωμένους σκλάβους χρέους μίας γερμανικής αποικίας.

Προηγούμενο άρθροΗ Ελληνική Λύση σε συνεχή ανοδική πορεία: Θα είναι το έκτο κόμμα στη Βουλή
Επόμενο άρθροΑναθεώρηση του Συντάγματος: Κατάργηση του άρθρου 86