Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 04/06/2020

Ειδική Αγωγή … να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό … σχετικά με τα κριτήρια για την επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων. Σχετικά με τις Αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Προμηθειών και Διαχείρισης Υλικού του ΥΠΑΙΘ … Επιστημονικές Επιτροπές Μουσικής και Καλλιτεχνικής Παιδείας Μετεγγραφές φοιτητών …. μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων …

Η υπερβολική εξουσία που δίνεται στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας και η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους …. …. Για την Διοίκηση των Φοιτητικών Λεσχών Α.Ε.Ι. θεωρούμε ότι οι φοιτητές πρέπει τουλάχιστον να επιλέγονται με κλήρωση. Για να μπορούμε να μιλάμε για εξέλιξη, πρέπει να έχει προηγηθεί η διαμόρφωση. Και μέχρι σήμερα δυστυχώς αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Ό,τι και αν λεχθεί για τα προβλήματα της εκπαίδευσης, είναι πλέον κοινότοπο. Επί χρόνια, όλοι εστιάζουν στη σημασία των μεταρρυθμίσεων ως έναν από τους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας.

Όμως επί χρόνια τα νερά παραμένουν στάσιμα – το τέλμα είναι δεδομένο. Η εμπειρία έχει δείξει ότι από τη σύνταξη των προγραμμάτων και την έκθεση των πορισμάτων διαλόγου έως την υλοποίηση η απόσταση είναι μεγάλη. Και τα οξύτατα προβλήματα της Παιδείας παραμένουν. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο υποφέρει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από τις ασκούμενες πολιτικές. Η παιδεία στη χώρα μας αντιμετώπιζε πάντα τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της άναρχης ανάπτυξης, της απαξίωσης των εκπαιδευτικών λειτουργών αλλά και της απορρόφησης κονδυλίων χωρίς ενιαίο προγραμματισμό. Χρειάζεται επένδυση στη γνώση, καθώς η εκπαιδευτική πραγματικότητα που βιώνει σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα σήμερα προβληματίζει σοβαρά.

Οι ανθρωπιστικές αξίες ξεχνιούνται. Αντί της συνολικής γνώσης οδηγούμαστε απλώς στην εκμάθηση δεξιοτήτων. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα ως αποτέλεσμα των πολλαπλών, αλλά συχνά ασύνδετων μεταξύ τους, αλλαγών εμφανίζει σήμερα μια αντιφατική εικόνα. Η παιδεία είναι η ουσία ενός Έθνους. Ο βασικός κορμός ενός λαού. Ο απαίδευτος λαός άγεται και φέρεται. Όσοι θέλουν να εξαφανίσουν την ιστορική εθνική μνήμη και την αυτοσυνειδησία ενός λαού, κτυπούν αδυσώπητα και μάλιστα με έξυπνο και αποφασιστικό τρόπο την παιδεία του. Η παιδεία, για να είναι αληθινή, πρέπει να έχει δύο κύρια στοιχεία.

Το πρώτο να παρέχει ολοκληρωμένη γνώση. Το δεύτερο στοιχείο της αληθινής παιδείας είναι ότι διακρίνεται για την δυναμική πορεία εξέλιξης και δεν παραμένει στην στατικότητα. Η καλλιέργεια της λογικής, δηλαδή της κριτικής ικανότητας και του προβληματισμού, δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να λειτουργεί ως ανεξάρτητη προσωπικότητα, ικανή να αντιστέκεται στους σύγχρονους μηχανισμούς ετεροκαθορισμού. Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, πιστεύουμε ότι η δημοκρατία συνίσταται και εκφράζεται κυρίως στην ποιοτική ανύψωση του λαού, στην οποία αποβλέπει η ολοκληρωμένη παιδεία. Η παιδεία μας αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα ατομικής εξέλιξης, κοινωνικής προόδου και οξυγόνωσης της δημοκρατίας. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανείς.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Το Σωφρονιστικό Σύστημα σε δεινή κατάσταση”
Επόμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Σ/Ν Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων 04/06/2020