Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων 10/06/2021

Συζητούμε σήμερα μεταξύ άλλων για την αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά αναρωτιόμαστε:
Βρίσκεστε σχεδόν 2 χρόνια στην Κυβέρνηση κι έχουμε χάσει τον λογαριασμό με τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες που έχετε φέρει για τα ζητήματα του αθλητισμού.
Και από ουσία; Μηδέν.
Ο αθλητισμός, ως κοινωνική δραστηριότητα συνδέεται άρρηκτα με την επίτευξη της ευεξίας, την ηθικοπλαστική προπαρασκευή των νέων πολιτών, καθώς και την απόκτηση χρήσιμων γνώσεων για την μετέπειτα ζωή τους.
Στη χώρα μας πιστώνεται η πατρότητα αυτού του αθλητικού ιδεώδους, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται δεν ενστερνίζεστε το όραμα αυτό.
Και ενώ υποτίθεται ότι αναμορφώνετε μία Επιτροπή η οποία δεν θα υπόκειται στον έλεγχο νομιμότητας ή στην εποπτεία οποιουδήποτε οργάνου της Κυβέρνησης, παρατηρείται το εξής οξύμωρο:
Τα μέλη της θα διορίζονται με απόφαση του αρμοδίου για τον Αθλητισμό Υπουργού..! Και το γεγονός ότι δεν θα εποπτεύεται από κανέναν;
Με ποιο σκεπτικό το προωθείτε;

Ως μέλη της, πέραν των άλλων, προβλέπονται και δύο (2) πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους.
Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό και πώς θα ελέγχεται το κύρος τους, με ποια κριτήρια;
Μήπως με τα κριτήρια του βολέματος;
Κάνετε λόγο επίσης για την δυνατότητα Ανώνυμων Αθλητικών Εταιριών για τη χρηματοδότηση της ανέγερσης, ανακατασκευής, επισκευής ή συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων.
Η κατάσταση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα είναι απογοητευτική και απελπιστική ταυτόχρονα.
Εγκατάλειψη και παρακμή, χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον από τους αρμόδιους.
Πεταμένος στα σκουπίδια ο μόχθος του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη, γιατί ο σχεδιασμός για την επόμενη μέρα ήταν και είναι ανύπαρκτος.
Έχετε προχωρήσει στον έλεγχο των λαθών και των παραλείψεων που έγιναν;
Πότε θα αποδοθούν επιτέλους ευθύνες γι’ αυτό το χάλι;
Kαι πάλι όμως βλέπουμε παράδοξα!
Μετά τη λήξη του συμβατικού χρόνου της μίσθωσης, η χρήση του ακινήτου, όπως έχει διαμορφωθεί και σε όποια κατάσταση βρίσκεται κατά τον χρόνο αυτόν, επανέρχεται στον εκμισθωτή, άνευ αποζημιώσεως της μισθώτριας Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας.
Ακόμη και σε περίπτωση καταστροφής του χώρου;
Έτσι όλα στον αέρα;

Στο δεύτερο μέρος όπου γίνεται λόγος για την «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑΣ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ UEFA ΚΑΙ FIFA ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποτελεί κοινή διαπίστωση πως, εδώ και πολύ καιρό, το ποδόσφαιρό μας νοσεί βαρύτατα.

Παντελής έλλειψη σχεδιασμού και οράματος, αναξιοκρατία και αδιαφάνεια, κλονισμένη αξιοπιστία ποδοσφαιρικών θεσμών και οργάνων κ.λπ.

Αλλά για παράδειγμα, αναφέρεστε στις οργανωμένες μετακινήσεις φιλάθλων λέγοντας ότι: «Τα οικεία αθλητικά σωματεία σε περίπτωση παράνομων πράξεων βίας κατά προσώπων ή πραγμάτων, που τελέσθηκαν από μέλη λέσχης φιλάθλων τους που έχει αναγνωριστεί κατά τα αναφερόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 41Β, υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο των αστυνομικών αρχών με τη γνωστοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας των υπαιτίων».
Κι αν δεν έχουν αναγνωριστεί, τότε τι;
Δεν έχουν αυτή την υποχρέωση;
Ως προς την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου του τρίτου μέρους, εκφράζουμε τις σαφείς επιφυλάξεις μας ως προς την ουσιαστική αναδιάρθρωση και εξυγίανση που είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί έστω και αργά.
Παρατηρούμε όμως σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των Π.Α.Ε. της Α2 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών, ότι με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού μπορούν να αναπροσαρμόζονται τα κατώτερα όρια του μετοχικού κεφαλαίου των Π.Α.Ε.
Νομοθετική εξουσιοδότηση για την ανέλεγκτη δράση του εκάστοτε Υπουργού για ένα τόσο σημαντικό θέμα;
Πόσο λογικό σας φαίνεται;
Εμάς καθόλου!
Ως προς την αναμόρφωση, παρακάτω, του θεσμικού πλαισίου προπονητών αθλημάτων, στο κομμάτι που αναφέρεται στον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία, θεωρούμε απαράδεκτο στην Ολομέλεια της Διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) να ορίζεται ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού ή της Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας Ατόμων με Αναπηρία ή της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, και δύο προσωπικότητες κύρους από τον χώρο του αθλητισμού, με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.
Πού είναι η αξιοκρατία και τα αντικειμενικά κριτήρια;
Και πάλι μιλάτε για πρόσωπα κύρους χωρίς να εξηγείτε τί ακριβώς εννοείτε με αυτό.
Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε και το έχουμε επισημάνει ξανά ότι η κυριαρχία των πρόσκαιρων οφελών έναντι των ορθολογικών επιλογών είναι βέβαιο ότι δεν θα πάει μπροστά τον ελληνικό επαγγελματικό αθλητισμό.
Οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι πάρα πολλές και αποτελούν κι αυτές όπως και πολλά ακόμη φαινόμενα, τα «βαρίδια» που δεν το αφήνουν να προοδεύσει και να αναπτυχθεί.
Τουλάχιστον κάποια πράγματα όταν εντοπίζονται πρέπει να διορθώνονται άμεσα από τους αρμόδιους και να μην «λιμνάζουν».

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Επόμενο άρθροΘέμα: Αντιδράσεις μελισσοπαραγωγών για το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο