Βασίλης Βιλιάρδος – Ανακεφαλαίωση αυτών που έχουν διαδραματιστεί εδώ όσον αφορά συγκεκριμένα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 31/08/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31/08/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Θα ήθελα μόνο να κάνω μια ανακεφαλαίωση αυτών που έχουν διαδραματιστεί εδώ όσον αφορά συγκεκριμένα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

– Το πρώτο είναι ότι μας διαβεβαιώσατε πως το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα πάρει προκαταβολικά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Επομένως, ο κ. Παναγιωτόπουλος μας είπε ψέματα. Τον ρωτήσαμε ξεκάθαρα.

– Το δεύτερο, μας διαβεβαιώσατε λίγο προηγουμένως πως το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει τα υπόλοιπα, τα 120 και πλέον εκατομμύρια που παραμένουν συν τον πληθωρισμό. Σωστά; Θα μου απαντήσετε και σε αυτό. Θα πάρει, λοιπόν, όλα τα υπόλοιπα, τα 120 εκατομμύρια ευρώ όπως είπα, συν τον πληθωρισμό.

– Επίσης, μας διαβεβαιώσατε πως στις τράπεζες και στους λοιπούς πιστωτές εκτός από τους εργαζομένους θα υπάρχει ένα ανάλογο κούρεμα με το δημόσιο το οποίο εμείς το καταθέσαμε κιόλας αναλυτικά όσο καλύτερα μπορούσαμε το υπολογίσαμε στο 93%, όχι το Πολεμικό Ναυτικό, το υπόλοιπο δημόσιο. Άρα και οι τράπεζες και οι λοιποί πιστωτές εκτός από τους εργαζομένους θα πάρουν επίσης αυτό το ποσό.

– Όσον αφορά τους εργαζομένους η μόνη μας αντίρρηση ήταν όσον αφορά το υπόλοιπο 70%. Το 30% είπατε θα το πάρουν προκαταβολή και το 70% μετά. Εδώ δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο, οπότε νομίζω ότι είναι κατανοητό και το καταλαβαίνω.

– Σας καταθέσαμε μια εναλλακτική πρόταση, ξεκάθαρη, η οποία κατά την άποψή μας είναι πιο καλή και πιο βιώσιμη. Φυσικά το Πολεμικό μας Ναυτικό χρειάζεται μια βάση, εκτός βέβαια από ναυπηγεία για τις επισκευές κ.λπ., άρα σίγουρα θα μπορούσε να κρατικοποιηθεί το κομμάτι που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό για το αμυντικό σκέλος και το υπόλοιπο σας είπαμε ξεκάθαρα ότι μπορεί αφενός από τη μια να κρατικοποιηθεί ούτως ώστε να μην χάσει καθόλου χρήματα το δημόσιο, να μην υπάρξουν καθόλου κουρέματα και από την άλλη να μπορέσει να εξυγιανθεί και να πουληθεί σε μια σωστή τιμή χωρίς να χάσει το δημόσιο.

– Σε σχέση τώρα με DFC, μπορεί να έχετε δίκιο, αλλά όπως μας είπατε και εσείς προηγουμένως εμείς κοιτάζουμε τα γραπτά και στα γραπτά δεν βλέπουμε. Επίσης κοιτάζουμε τι λέει ο εκάστοτε επενδυτής. Τον ρωτήσαμε. Είπαμε ότι η DFC βάζει το ανώτατο μέχρι 80%. Το υπόλοιπο 25% πρέπει να το βάλει ο ίδιος. Με βάση την ανάλυση του ισολογισμού και όσα μπορούμε να γνωρίζουμε φυσικά δεν τα ξέρουμε όλα βρήκαμε ότι δεν είναι δυνατόν να βάλει τα υπόλοιπα 25%.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για το ν/σ εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας 31/08/2022
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Παρεμβάσεις στην συζήτηση για την Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας 31/08/2022