Βασίλης Βιλιάρδος – Παρέμβαση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης για το ν/σ εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας 31/08/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 31/08/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Μας είπατε στην Επιτροπή ότι πριν ολοκληρωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, θα συζητηθεί για να ενημερωθούμε. Ισχύει αυτό; Γιατί είπατε προηγουμένως ότι δεν θα το κάνετε. Αυτό είναι το πρώτο ως ερώτηση.

– Το δεύτερο είναι το εξής. Εμείς έχουμε εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά τη δυνατότητα του συγκεκριμένου επενδυτή να ανταπεξέλθει με όσα αφορούν το θέμα της Ελευσίνας. Συγκεκριμένα είπαμε ότι ακόμη κι αν υπάρχει, ακόμη και αν πάρει δηλαδή αυτή τη στήριξη, που εσείς ξέρετε και επιβεβαιώσατε ότι θα την πάρει, θα πρέπει σύμφωνα με το δίκαιο, με τους κανόνες της συγκεκριμένης εταιρείας το 20% να το βάλει ο ίδιος.
Εμείς τον ρωτήσαμε αν μπορεί να βάλει τα υπόλοιπα χρήματα ο ίδιος, δηλαδή τα 25,5 εκατομμύρια. Δεν μας έδωσε καμία απάντηση. Άρα, συνεχίζουμε να έχουμε αμφιβολίες και πιστεύω ότι το καταλαβαίνετε, δεν είναι περίεργο.

– Το άλλο έχει σχέση με το Πολεμικό Ναυτικό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μας είπε ότι θα δοθούν 20 εκατομμύρια προκαταβολικά στο Πολεμικό Ναυτικό. Ισχύει; Όσον αφορά τα υπόλοιπα και τον τρόπο που θα πληρωθεί, εδώ γράφετε «σε παρούσες αξίες». Ξέρουμε ότι σε παρούσες αξίες, εάν έρθει μετά από τριάντα χρόνια, τα 100 ευρώ θα είναι 5 ευρώ. Άρα μιλάμε ξεκάθαρα για κούρεμα.

– Εμείς απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε σας δίνουμε εξουσιοδότηση στο δικαστήριο για να προβείτε σε κούρεμα των οφειλών του Ναυπηγείου προς το δημόσιο της τάξεως του 93%. Αυτό καταλαβαίνουμε εμείς από την εξουσιοδότηση και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 31/08/2022
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ανακεφαλαίωση αυτών που έχουν διαδραματιστεί εδώ όσον αφορά συγκεκριμένα τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 31/08/2022