Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 07/07/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 07/07/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις – β) Τροποποιήσεις του ν. 4649/2019 «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Α΄206), βάσει της C(2021) 2545/09.04.2021 (2021/N) εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» – γ) Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας – Τροποποιήσεις ν. 4738/2020 και λοιπές διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη που υπαγορεύεται από την τρόικα, όπως φαίνεται από τη 10η αξιολόγηση συνεχίζοντας και τροποποιώντας τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

– Δεν μας προξενεί, λοιπόν, καμία εντύπωση το γεγονός ότι οι ξένοι οίκοι τη συγχαίρουν για την αποτελεσματική της διακυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζουν ως βιώσιμο το εξωπραγματικό δημόσιο χρέος μας που εξυπηρετείται αφενός μεν με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όχι των αγορών που είπε ο Υφυπουργός και αφετέρου με την επιμήκυνση των 95 δισεκατομμυρίων για μετά το 2032 από το ΣΥΡΙΖΑ με το γνωστό αντάλλαγμα της παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας.

– Για πόσο καιρό θα εξυπηρετείται; Απλούστατα έως ότου μας πάρουν τα πάντα, έως ότου αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς η χώρα μας.

– Δεν υπάρχει πάντως πιο γρήγορη τροπολογία ενός ψηφισμένου νόμου, όπως το παρόν του νέου πτωχευτικού που μόλις άρχισε να εφαρμόζεται, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να μοιράζει χρήματα στις τράπεζες μεταξύ άλλων μέσω των νέων εγγυήσεων για το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» επιπλέον 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

– Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προετοιμάζει δικαιολογίες για να καλύψει τις συνεχιζόμενες σπατάλες και αποτυχίες της ενοχοποιώντας, όπως φαίνεται τους μη εμπλεκόμενους, όπως προηγουμένως την πανδημία, παρά το ότι η αποτυχία οφείλεται στην απίστευτα κακοδιαχείρισή της.

– Δυστυχώς, η κυβέρνηση – η τρόικα καλύτερα που κυβερνάει την Ελλάδα – δεν άκουσε την πρότασή μας από την αρχή για την υιοθέτηση της αμερικανικής μεθόδου του 1933 με τη δημιουργία ενός κρατικού οργανισμού που θα έλυνε πολύ εύκολα το πρόβλημα, χωρίς να χαθούν οι ιδιοκτησίες των πολιτών και με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που, ήδη, πληρώνουμε ως φορολογούμενοι όλοι εμείς.

– Είναι εντελώς απαράδεκτο να μην παρουσιάζεται καμία κοστολόγηση συνεπειών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γιατί αλήθεια δεν πρόλαβε, δεν μπορεί ή δεν του επιτρέπεται; Το μόνο που έχει σημασία είναι να εφαρμοστούν οι εντολές της Τρόικα; Δεν χρειάζεται να διαπιστώσουμε πόσο θα επιβαρυνθεί το ήδη μη βιώσιμο δημόσιο χρέος μας; Αυτό που προέχει είναι να δρομολογηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέτρα χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση;

– Θα θέλαμε να επαναλάβουμε μία πρόταση μας, όσον αφορά την αύξηση εσόδων από τον Φ.Π.Α την οποία είχαμε αναφέρει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη μεταφορά κερδών του ν. 4768/2021, ενώ θα μπορούσε να προστεθεί στο άρθρο 12 του σημερινού.

– Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι μπορεί με το παρόν να προλαμβάνεται ο διαφυγόν Φ.Π.Α από τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά όχι του λαθρεμπορίου. Ενώ ο υψηλός Φ.Π.Α ίσως οδηγήσει κάποια κανάλια του παραεμπορίου να εισάγουν τα προϊόντα με άλλον τρόπο και να τα διανέμουν χωρίς παραστατικά, οπότε θα χρειαστεί ιδιαίτερος έλεγχος και φροντίδα.

– Τα δάνεια δεν χάνονται αφού μεταφέρονται σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, σε Funds, ενώ το δημόσιο παρέχει εγγυήσεις χωρίς να λαμβάνει έναντι δικαιώματα επί των παγίων. Αυτό που χάνεται είναι ο αναβαλλόμενος φόρος για τον οποίο δεν υπάρχει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι εγγυήσεις πάντως πως στο μεσοπρόθεσμο υπολογίζονται στα 10 δισ. € αποτελούν εν δυνάμει άδηλο χρέος, ενώ είναι μία έμμεση χρηματοδότηση των τραπεζών όπως το πρόγραμμα Γέφυρα και πολλές άλλες.

– Θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής, αφού στην ουσία πρόκειται για μία ακόμη μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης έναντι των δανεικών που παίρνει με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και που, δυστυχώς, τα σπαταλάει ανεύθυνα.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ECR ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΑΤΚΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Επόμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων 07/07/2021