Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 20/09/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 20/09/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Θα ξεκινήσουμε με τη χθεσινή ερώτησή μας προς τον Υπουργό για τα κόκκινα ή μη εξυπηρετούμενα χρέη των Ελλήνων. Όπου προφανώς υπεκφεύγωντας μας απάντησε για το ιδιωτικό χρέος συγκρίνοντάς το με ορισμένες άλλες χώρες που μας είναι γνωστό πως είναι υψηλότερο ως προς το ΑΕΠ, αλλά όχι ως προς τα εισοδήματα όπως πολύ καλά γνωρίζει και εξυπηρετείται.

– Εκτός του ότι τώρα όλες αυτές οι χώρες δεν έχουν ταυτόχρονα υψηλό δημόσιο χρέος κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους καθώς επίσης για την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους. Το ερώτημά μας αφορούσε μόνο τα μη εξυπηρετούμενα ληξιπρόθεσμα χρέη όπως το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 112,5 δις, στις τράπεζες τα 18,4 δισ. στα τέλη του 2021 σημειώνοντας πως κοκκινίζουν ξανά ένα στα τρία δάνεια, στους σερβισείς υπερβαίνουν τα 87,6 δισ. στα τέλη του πρώτου τριμήνου και στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία είναι πάνω από 3,5 δισ.
Όλα αυτά τα νούμερα είναι φυσικά από δημοσιεύματα και δεν έχουμε ακριβή στοιχεία αλλά περίπου αυτά είναι. Συνολικά λοιπόν φτάνουν στα 262 δισ.. Χωρίς τις επιβαρύνσεις οπότε στο 145 %100 του ΑΕΠ περίπου το 2021. Σε ποια άλλη χώρα ή πότε στην παγκόσμια ιστορία έχουν φτάσει σε αυτά τα ύψη;

– Είναι κατάλληλη λοιπόν η χρονική στιγμή για τη δρομολόγηση του πλαισίου πιστοληπτικής ικανότητας; Όσον αφορά τώρα το ότι οι προβλέψεις του ήταν χαμηλότερες και συντηρητικές αφορούν μόνο τον ρυθμό ανάπτυξης, από τον οποίο βέβαια εξαρτώνται τα δημόσια έσοδα, ειδικά επειδή δεν μειώθηκε αναλογικά ο ΦΠΑ όπως οι άλλες χώρες, κάτι που θεωρούμε καταστροφικό τόσο για τους πολίτες όσο και για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ο οποίος εάν είχε μειωθεί ο ΦΠΑ προφανώς δεν θα ήταν σε αυτά τα ύψη.

– Ο ρυθμός ανάπτυξης όμως αυξήθηκε συγκυριακά από τον πληθωρισμό που όλοι γνωρίζουμε πως στηρίζει την ανάπτυξη. Προφανώς είναι αποπληθωρισμό του ΑΕΠ δε μιλάμε γι’ αυτό το θέμα.

– Από τα τουριστικά έσοδα που ήταν ανοδικά σε ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό νότο λόγω της πανδημίας στο παρελθόν και όχι μόνο στην Ελλάδα, από τα χρήματα με τα οποία στηρίχθηκε η οικονομία μας ύψους 29,5 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2020-2021. Το τέταρτο μεγαλύτερο πακέτο στον πλανήτη.

– Καθώς επίσης από τα φετινά ύψους 3,7% του ΑΕΠ και υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή ένωση, ενδεχομένως χωρίς τις ανακοινώσεις της έκθεσης Θεσσαλονίκης, εκτός του ότι είμαστε η μοναδική χώρα στον πλανήτη με σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της της τάξης του 25% καθώς επίσης με πτώση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της κατά 22 % μεταξύ των ετών 2008 και 2021.

– Ανάπτυξη πάντως που στηρίζεται στην κατανάλωση με δανεικά με δίδυμα ελλείμματα είχαμε επίσης τη δεκαετία πριν το 2009, όπου και ο τότε Υπουργός, ισχυριζόταν πως η Ελλάδα ήταν οχυρωμένη οικονομικά με τα γνωστά αποτελέσματα αργότερα.

– Ενώ σήμερα η οικονομία μας είναι σε τρεις χειρότερη θέση συγκριτικά με τότε, με τρίδυμα χρέη κλπ

– Το νούμερο είναι πάντως είναι πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το εμπορικό έλλειμμα που μεταξύ άλλων μειώνει το ΑΕΠ, αφού ενώ τέταρτος συντελεστής του, το οποίο εκτοξεύθηκε στα 20,6 δισεκατομμύρια το επτάμηνο από 12,5 δισ. το 2021 και έχοντας τα τουριστικά μας έσοδα ολόκληρης της χρονιάς, οπότε επηρεάζοντας αντίστοιχα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας.

– Ελπίζουμε να μην ισχυριστεί η Κυβέρνηση, πως οφείλεται στις αυξημένες εισαγωγές ορυκτών καυσίμων λόγω της ανόδου των τιμών και του πολέμου της Ρωσίας, αφού μια σχετικά ανάλογη αύξηση παρουσίασαν και οι εξαγωγές των ορυκτών καυσίμων.

– Όσον αφορά τον Υφυπουργό και το άρθρο 172, που πρέπει να αποσυρθεί, οι δικαιολογίες του δεν έπεισαν κανέναν, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρονται σε έναν νομικό ελιγμό της κυβέρνησης, για την επαναφορά του τέλους χαρτοσήμου στα δάνεια μεταξύ επιχειρήσεων, που αποτελεί ένα χαράτσι και νέο φόρο. Φτάνει με τους φόρους. Προφανώς η κυβέρνηση έχει κάτι εναντίον της μεσαίας τάξης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές.

– Όσον αφορά τα νέα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να υπάρχει χαμηλότερο όριο για τους πολύτεκνους καθώς επίσης για την Βόρεια Ελλάδα ενώ δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στον τραγέλαφο πραγματικά με τη μετατροπή των καυστήρων.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ “ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΑ” ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 20/09/2022