Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 04/04/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 04/04/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Επιγραμματικά σε ορισμένα θέματα που έθεσε ο κ. Γεωργιάδης την προηγούμενη φορά, αναφερόμενος στην άνοδο των τιμών, χρησιμοποίησε μια αριθμητική του δημοτικού που μας άφησε κυριολεκτικά έκπληκτους, λέγοντας πως τον Μάρτιο του 2021 είχαμε αποπληθωρισμό πλην 2%, πλην 1,6% για την ακρίβεια, το Μάρτιο του 2022 πληθωρισμό 8% οπότε +8 πλην δύο ισούται με 6%. Μάλιστα, με την ίδια λογική λοιπόν, εάν υποθετικά ο μέσος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2% τον Μάρτιο του 2021 και τώρα 7,5%, τότε η άνοδος των τιμών της θα ήταν 2 συν 7,5 οπότε είναι 9,5% έναντι 6% της Ελλάδας. Όλα καλά λοιπόν για την Ελλάδα.

– Προφανώς, δεν γνωρίζει πως η χρήση της απλής αριθμητικής δεν είναι ο σωστός τρόπος για να υπολογίσει κανείς την άνοδο των τιμών. Καταθέτοντας στα πρακτικά άρθρο, σύμφωνα με το οποίο οι τιμές καταναλωτή τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 7,5% με πληθωρισμό 6,2% από αποπληθωρισμό πλην 1,3 % τον Ιανουάριο του 2021. Το γεγονός αυτό, δεν είναι ότι καλύτερο για έναν άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για την καταπολέμηση της ακρίβειας στην Ελλάδα, ενώ αποδεικνύει πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Εδώ πάντως είναι Βουλή και δεν επιτρέπεται η άγνοια βασικών εννοιών πόσω μάλλον οι διαστρεβλώσεις και ο λαϊκισμός, ειδικά από Υπουργούς. Ούτε βέβαια ο τραμπουκισμός, που υποβαθμίζει το επίπεδο όλων μας ανεξαιρέτως και της Βουλής.

– Στο θέμα τώρα της δημοσίευσης των στοιχείων της εταιρείας Σούπερ Μάρκετ, που ισχυρίστηκε πως της επέβαλε πρόστιμο, ξέχασε να πει πως αναφερθήκαμε επιπλέον στη Νότος που της χαρίστηκε το πρόστιμο, καθώς επίσης, στο ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Φυσικά δε, όλες οι διατάξεις πρέπει να είναι συνταγματικά νόμιμες, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως η κυβερνητική πλειοψηφία κρίνει σε τελική ανάλυση τη συνταγματικότητα, κάτι που έχει διαπιστωθεί πολλές φορές στη σημερινή Βουλή, όπως την ξεκάθαρα μη συνταγματική διάταξη για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

– Επομένως, επρόκειτο για υπεκφυγή θυμίζοντας πως σε θέματα συνταγματικότητας δεν μπορεί να εμπιστευθεί κανένας τίποτα όσο είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στον πλανήτη που δυστυχώς δεν έχουμε συνταγματικό δικαστήριο. Ακόμη και το ΣΤΕ υπό τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας τότε έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια .

– Όσον αφορά την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είπαμε πως υπήρξε μόνο μια δήλωση της κ . Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ασφαλώς ισχύει, αλλά δεν έχουν καθοριστεί ακόμη οι λεπτομέρειες. Πάντως η επιπλέον πρόταση που έχουν στείλει η Ισπανία και η Πορτογαλία, είναι να τεθεί ανώτατο όριο στις μονάδες φυσικού αερίου στα 30 ευρώ η μεγαβατώρα όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά με τη μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας τότε να αναμένεται να μειωθεί στα 120 ευρώ η μεγαβατώρα από 343 ευρώ σήμερα το πρωί. Στην Ελλάδα δυστυχώς τόσο ακριβά. Τεκμηριώσαμε με πίνακες πώς θα μπορούσε και θα έπρεπε να ακολουθήσει η Ελλάδα τις δύο αυτές χώρες . Οπότε ήταν ξεκάθαρα μία αποτυχία του Πρωθυπουργού . Ήδη πάντως αναφέρεται πως θέλουν να τις ακολουθήσουν και άλλα κράτη στην Ευρώπη.

– Σε σχέση με τον πατριωτισμό του κ . Γεωργιάδη στην περίπτωση της Ουκρανίας, θα ήταν καλύτερα να τον είχε δείξει στο θέμα των Σκοπίων όπου παρά το ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν δήθεν αντίθετη με τη συμφωνία, ενώ παραβιάζεται σε ολόκληρο το εύρος της και καθημερινά Μακεδονία γράφει παντού, την τηρεί βασιλικότερη του βασιλιά . Θα θέλαμε πάντως να δούμε τι θα πει στους Έλληνες όταν θα πληρώσουν πανάκριβα την αποστολή όπλων και τις κυρώσεις, ενώ οι κατηγορίες του πως η Ελληνική λύση υποστηρίζει τη Ρωσία, είναι εντελώς αβάσιμες και κακοπροαίρετες κατά την άποψή μας, αφού είμαστε οι πρώτοι που καταδίκασαν την εισβολή της στην Ουκρανία .

– Στην παράγραφο 4 γιατί είναι εθελοντική η εγγραφή των αγροτικών συνεταιρισμών δεν θα ήταν καλύτερα να εγγράφονται υποχρεωτικά έτσι ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και από τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά, για λόγους διαφάνειας και αναβάθμισης του οργανωτικού τους επιπέδου; Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί συνεταιρισμοί αλλά οι επιτυχημένοι είναι δυστυχώς λίγοι

– Στο άρθρο 17, είναι εύλογη η υποχρέωση δημοσιότητας αρκεί να τηρείται. Για παράδειγμα, εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε τις οικονομικές καταστάσεις της ΛΑΡΚΟ μετά το 2016, επειδή προωθείται το ξεπούλημα της και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ενώ το ίδιο συνέβη με τα 14 αεροδρόμια της FRAPORT όπου κανένας δεν γνωρίζει πόσο κερδοφόρα ήταν πριν το ξεπούλημα της.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ κ. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Σχολιασμός του κ. Γεωργιάδη περί ημιμάθειας και απάντηση σε αυτό 04/04/2022