Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 08/04/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, στις 08/04/2022, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Προσιτή, βιώσιμη και ασφαλής ενέργεια για την Ευρώπη.Τα μέλη των Επιτροπών ενημέρωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για θέματα Ενέργειας, κυρία Kadri Simson.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

Κυρία Επίτροπε, θέλουμε να σας καλωσορίσω εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο δύσκολο για την εποχή έργο σας. Ελπίζαμε η παρουσία σας εδώ να ήταν κάτω από καλύτερες συνθήκες, αφού σήμερα με την επιλογή του φυσικού αερίου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μεταβατικού καυσίμου της πράσινης μετάβασης χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες ποσότητες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια έχει αποδειχθεί ως ένα πολύ μεγάλο λάθος, πόσο μάλλον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

– Με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα όσον αφορά την επάρκεια ενέργειας, το κόστος της και τον πληθωρισμό.

– Βέβαια δεν είναι μόνο αυτές οι αιτίες αφού έχει διαδραματίσει επιπλέον σημαντικό ρόλο η διαστρέβλωση της αγοράς από τα ενεργειακά χρηματιστήρια, όπου οι κερδοσκόποι κυριολεκτικά λεηλατούν τους πολίτες.

– Όλα αυτά δε σημαίνουν βέβαια, πως δεν έχει ευθύνη η δική μας Κυβέρνηση, η οποία δρομολόγησε χωρίς κανένα ορθολογικό σχεδιασμό τη βίαιη απολιχνιτοποίηση.

– Εκτός αυτού ίδρυσε το 2020 το ενεργειακό χρηματιστήριο, από το οποίο όμως διέρχεται το 100% των προμηθειών ενέργειας σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

– Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας σε αντίθεση με την Εσθονία είναι τεράστια, φτάνοντας στο 75%.

– Εν προκειμένω θα έπρεπε να στηριχθούμε τόσο κεφαλαιακά, όσο και έναντι των απειλών της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Όσον αφορά τον αγωγό EastMed, όπως συνέβη με τον TAP, που ενισχύθηκε τουλάχιστον με 1 δισεκατομμύριο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα 4 δισεκατομμύρια που κόστισε και πολύ περισσότερο εάν συμπεριλάβουμε τα δάνεια των επενδυτικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Έτσι τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας και της Κύπρου σε συνδυασμό με αυτά του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θα αποτελούσαν μια σημαντική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία σήμερα έχουμε και έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ.

-Αυτό που απασχολεί εμάς, σήμερα, είναι η άμεση σωτηρία της χώρας. Οπότε, υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, για την εξαίρεσή τους και για τον περιορισμό του κόστους ενέργειας, με παρεμβάσεις στην ανώτατη τιμή του φυσικού αερίου.

Εκτός αυτού, επιθυμούμε την αύξηση της χρήσης του λιγνίτη, όπως πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας πως η Εσθονία βασίζεται, επίσης, στην εγχώρια ενεργειακή της πηγή -στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

-Ειδικά, όσον αφορά στους στόχους για 55% μείωση των εκπομπών ρύπων, η Ελλάδα δεν έχει την ίδια έκλυση διοξειδίου του άνθρακα -όπως η Γερμανία, για παράδειγμα- ούτε συνολικά, ούτε κατά κεφαλήν. Εύλογα, αφού η βιομηχανική μας παραγωγή είναι ελάχιστη. Οπότε, δεν θα έπρεπε να μας υποχρεώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετούμε τα ίδια μέτρα με τις άλλες χώρες.

– Όσον αφορά στις προτάσεις RIP IU, η δήθεν απελευθέρωση δημιούργησε καρτέλ, ενώ η φορολόγηση των υπερκερδών τους -όταν και εάν- δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα.. Κατανοητή η ανάγκη εξασφάλισης παροχής σπάνιων γαιών, που χρησιμοποιούνται για τις ΑΠΕ, που τελικά δεν είναι ανακυκλώσιμες. Εμείς θέλουμε να παράγει η χώρα μας τον εξοπλισμό για τις ΑΠΕ, για να παραμένουν τα χρήματα στο εσωτερικό.

– Το ίδιο θέλουμε για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, με την επένδυση στην παραγωγή, αφού διαθέτουμε το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ. Αυτό θα έπρεπε να στηριχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εταιρεία είναι σημαντική στρατηγικά, καθώς και για την οικονομία μας.

– Η Ελλάδα δεν έχει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για φυσικό αέριο –πιθανότατα η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οπότε, είναι πιο εκτεθειμένη στα προβλήματα. Και, δυστυχώς, δεν έχει καν διμερή συμβόλαια για τη χαμηλότερη επιβάρυνση της βιομηχανίας.

– Οι προτάσεις της εξοικονόμησης ενέργειας έχουν κόστος, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος των κατοικιών μας, εδώ, έχει αναβαθμιστεί, σύμφωνα με δικές μας μελέτες.

– Οι προτάσεις για επιδοτήσεις των νοικοκυριών, σίγουρα, πρέπει να συνεχιστούν, αλλά έχουν επίσης κόστος. Η Ελλάδα, δυστυχώς, σπατάλησε πολλά χρήματα -43 δισεκατομμύρια- στα αχρείαστα lock downs. Επίσης, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ χαμηλό, ενώ θα μειωθεί ακόμη περισσότερο από τον πληθωρισμό.

– Η πρόταση για μείωση των εκπομπών μεθανίου θα έπληττε, σήμερα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία μας, όπου η χώρα μας έχει έλλειμμα, ενώ θα υπάρξει θέμα τροφικής επάρκειας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 81 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ