Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 17/02/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 17/02/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
Α. «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Μαυρικίου και της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας».
Β. «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κένυας».
Γ. «Κύρωση της Συμφωνίας Αεροπορικών Υπηρεσιών μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Ρουάντα».

Έγινα οι εξής παρατηρήσεις:

– Κύριε Υπουργέ, σας έκανα διάφορες ερωτήσεις για τις δύο προηγούμενες συμφωνίες δεν απαντήσατε σε καμία και το μόνο που βρήκατε να πείτε είναι, να μας κατηγορήσετε για θεωρίες συνωμοσίας. Να μας προσβάλλετε δηλαδή. Προφανώς επειδή αναφερθήκαμε στη συμμετοχή της GMR, στα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης και στο Καστέλι, που μάλλον δεν γνωρίζατε καν.

– Θέλετε δηλαδή να ερχόμαστε εδώ χωρίς να διαβάζουμε τις συμβάσεις που καταθέτετε; Να μιλάμε περί ανέμων και υδάτων; Να ψηφίζουμε ό,τι φέρνετε χωρίς να αναλύουμε τίποτα και χωρίς να δίνετε καμία απάντηση στα ερωτήματά μας ; Είναι κάτι τέτοιο κοινοβουλευτικά έντιμο; Τέτοιου είδους συμπεριφορές πάντως αναζητήστε τις αλλού, όχι σε εμάς.

– Σχετικά τώρα με το ξεπούλημα της Fraport, που συζητήθηκε προηγουμένως από εσάς, θα αναφέρω μόνο τα γεγονότα και κρίνετε εσείς εάν ήταν ξεπούλημα ή όχι. Έντιμα όμως.

– Η Fraport έδωσε στην Ελλάδα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ με χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, αγόρασε -της παραχωρήθηκαν μάλλον- 14 αεροδρόμια με 30 εκατομμύρια επιβάτες και η παραχώρηση ήταν για 40 χρόνια.

– Η ίδια η Fraport στην Τουρκία στην Αττάλεια αγόρασε το αεροδρόμιο της με 7, 25 δισεκατομμύρια ευρώ, επτά φορές περισσότερο ένα αεροδρόμιο με 35 εκατομμύρια επιβάτες περίπου όσο και τα δικά μας και με παραχώρηση για 25 χρόνια, όχι για 40. Είναι ή δεν είναι ξεπούλημα; Κρίνετε μόνοι σας.

– Σχετικά βέβαια με τις επενδύσεις της Fraport στην Ελλάδα, θα ήταν καλό να πείτε ότι τα τρία τέταρτα περίπου είναι με ΕΣΠΑ, που ανήκαν στην Ελλάδα.

– Η αιτιολογική έκθεση αναφέρεται γενικόλογα στην προώθηση της συνεργασίας στον χώρο του εμπορίου και του τουρισμού . Παρά το ότι η χώρα μας έχει μικρές σχέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες, ειδικότερα ο Μαυρίκιος και η Ρουάντα είναι μικρά κράτη, ενώ η Κένυα είναι μια σημαντική χώρα για την Αφρική και βέβαια ανερχόμενη.

– Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, μήπως και εδώ ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί η αεροπορική αγορά για τρίτους, δηλαδή για τη Fraport και τη Lufthansa για την περιφερειακή μετακίνηση μέσω της Αθήνας ή των νησιών. Δεν είναι κακό, απλά θα θέλαμε να το γνωρίζουμε

– Από το Γενικό Λογιστήριο τώρα δεν παρέχονται δαπάνες ούτε για αυτές τις τρεις συμβάσεις, ενώ θα υπάρχουν τουλάχιστον για τα εξής: Από τη συμμετοχή εκπροσώπων της χώρας μας σε διαβουλεύσεις και όπως είπαμε προηγουμένως και το κυριότερο από την απώλεια εσόδων λόγω της θέσπισης απαλλαγών από τελωνειακούς δασμούς λοιπούς φόρους, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τέλη επιθεωρήσεις και λοιπές εθνικές επιβαρύνσεις.

– Ειδικά το δεύτερο δεν θα έπρεπε να το αναφέρουμε; Θα μας κατηγορήσετε ξανά για θεωρίες συνωμοσίας;

– Αυτές μπορεί να είναι σημαντικές και θα πρέπει να συνυπολογιστούν σε σχέση με τα δρομολόγια που θέλουμε, για ποιους λόγους τα θέλουμε, όπως θα ήταν για παράδειγμα γεωπολιτικοί, αφού το οικονομικό όφελος για τη χώρα μας οδηγείται σε ιδιωτικές εταιρείες.

– Οι τρεις Συμβάσεις μοιάζουν μεταξύ τους, όπως επίσης με τις άλλες δύο που συζητήσαμε στην προηγούμενη Επιτροπή. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε, αν υπάρχει κάποιο υπόδειγμα από αυτόν που τις προώθησε, ενδεχομένως η Fraport ή κάποιο διεθνές υπόδειγμα της ΙΑΤΑ. Ποιο από τα δύο; Οπότε, αφενός μεν θα θέλαμε να διευκρινιστεί, αφετέρου έχουμε τις ίδιες παρατηρήσεις με τις προηγούμενες δύο.

– Στο άρθρο 22 και στην παράγραφο 1 οι αεροπορικές εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να πραγματοποιήσουν δική τους επίγεια μεταφορά επιφανείας, συνδυασμένες υπηρεσίες δηλαδή door to door. Ποιος είναι ο λόγος; Δεν θα έπρεπε να συνεργάζονται αποκλειστικά με εταιρείες, που έχει αδειοδοτησεί το άλλο μέρος; Δεν μπορεί έτσι να υπάρχουν διαφυγόντα έσοδα, εάν μεταφέρουν και προσωπικό για την εξυπηρέτηση; Δεν υπάρχει θέμα για τυχόν διαφυγή τελών από εμπορεύματα;

– Πάντως να υπογράφουμε συμφωνίες, όπως υπέγραφαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μνημόνια, χωρίς να τα διαβάζουν, αποκλείεται.+“`

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 17/02/2022
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Υποεπιτροπή υδάτινων πόρων 17/02/2022