Βασίλης Βιλιάρδος – Επιτροπή Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους 11/11/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους στις 11/11/2021, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων, α) «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2019», β) «Κύρωση του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2019 έως 31/12/2019».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Η οικονομία έχει αρχίσει να επιβραδύνεται ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν από την πανδημία με μείωση 0,7% και συνολικά στο έτος 1,9% κάτω από τις προβλέψεις της Κομισιόν.
Συνεχίζεται στην ίδια γραμμή με τους απολογισμούς του 2017 και το 2018, όσον αφορά την αρνητική εικόνα. Τις ίδιες λογιστικές ατέλειες που είχαν εντοπιστεί στους απολογισμούς του 2017 και του 2018 χωρίς να αλλάξει κάτι.

– Η πρώτη μας απορία είναι, γιατί αλήθεια δεν διορθώθηκαν; Θα υπέγραφε τέτοιον ισολογισμό Υπουργός σε μία δική του εταιρεία; Γιατί αφού κατατέθηκε στις 11/12/2020 έμεινε έως σήμερα στο συρτάρι, επί έναν ολόκληρο χρόνο;

– Η παρατήρησή μας τώρα η οποία είναι αρκετή για να μη γίνει δεκτός ο απολογισμός, είναι η αρνητική καθαρή θέση των πολιτών, στα πλην 318 δισεκατομμύρια από πλην 217 δισεκατομμύρια την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, η αρνητική καθαρή θέση του 2018 επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο κατά 101 δισεκατομμύρια ευρώ. Εύλογα βέβαια για μια χώρα που συνεχίζει να παράγει ελλείμματα, ζημίες που αυξάνουν συνεχώς το χρέος της. Η αιτία της τεράστιας μείωσης είναι προφανώς η διαγραφή απαιτήσεων, κάτι που είχαμε μεν επισημάνει αλλά δεν πιστεύαμε πως θα ήταν σε τέτοιο βαθμό τόσο μεγάλη.

– Η Κυβέρνηση πάντως έχει σπαταλήσει πολλές ανθρωποώρες και χρήματα, για να εκπονήσει κάτι που μοιάζει με ισολογισμό εταιρειών. Ενώ επιβεβαιώνει πως ο ελληνικός λαός είναι αθεράπευτα χρεοκοπημένος. Στην ουσία, από τη μία πλευρά του ισολογισμού υπάρχουν 356 δισεκατομμύρια ευρώ χρέος, αναφερόμαστε σε συνολική άθροιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον πίνακα 8.3, που τώρα έχει αυξηθεί βέβαια. Ενώ από την άλλη στο ενεργητικό σχεδόν τίποτα, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε μια αρνητική καθαρή θέση ύψους 318 δισεκατομμυρίων ευρώ.

– Στις απαιτήσεις υπάρχει η σημαντική μεταβολή σε σχέση με το 2018, με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων ύψους 101,4 δισεκατομμύρια. Οπότε, από τα 104 δισεκατομμύρια μειώθηκαν στα μόλις 3,7 δισεκατομμύρια. Είναι βέβαια λογική η αναπροσαρμογή με κριτήριο την εισπραξιμότητα που είχε επισημανθεί σε προηγούμενες χρήσεις, ενώ συμβάλλει σε μία πιο ρεαλιστική εικόνα του απολογισμού.
Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής: πρώτον, πώς προέκυψαν οι συντελεστές εισπραξιμότητας;

– Δεύτερον, γιατί εφαρμόστηκε ένας γενικός συντελεστής και δεν υπήρξε διαχωρισμός ανάλογα με την περίπτωση; Δηλαδή, για μεγάλες απαιτήσεις να γίνει διαγραφή με βάση τη νομική διαδικασία διεκδίκησης, ενώ για τις μικρότερες να εφαρμοστεί ένας γενικός συντελεστής.

– Τρίτον, θα σταματήσει να διεκδικεί το κράτος της διαγραφείσες απαιτήσεις;

– Τέταρτον, εάν όχι, εάν δεν σταματήσει δηλαδή το κράτος να τις διεκδικεί, σε περίπτωση που εισπραχθούν κάποιες θα εγγραφούν ως έκτακτα έσοδα;

– Από τις ελεγχόμενες τώρα μη εισηγμένες επιχειρήσεις που είναι οι περισσότερες συνολικής αξίας 21,8 δις, το μεγαλύτερο ποσόν αφορά την Εγνατία, η οποία αποτιμάται με 6,1 δισεκατομμύρια ενώ παραχωρήθηκε με άγνωστους όρους, ακόμη δεν έχουμε μάθει ακριβώς τη σύμβαση, στον εθνικό κατασκευαστή στη ΤΕΡΝΑ με αυξημένα διόδια για να δικαιολογηθεί η τιμή του 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Είναι ντροπή πάντως η ΛΑΡΚΟ, το σύγχρονο χρυσωρυχείο του νικελίου, να αποτιμάται με μηδενική αξία.

– Συνεχίζοντας το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την υπό προγραμματοποιηση, όσον αφορά το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μήπως έχει τελικά υπερεκτιμηθεί η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δεν θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να απορροφάτε το σύνολο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία;

– Συμπερασματικά, λοιπόν, πρόκειται για έναν απαράδεκτο και αναξιόπιστο ισολογισμό που δεν αξίζει ούτε στους Έλληνες ούτε στη συζήτηση. Ακόμη χειρότερα είναι επικίνδυνος, εάν θεωρηθεί ως βάση για τη λήψη αποφάσεων όσον αφορά για παράδειγμα την αξία των συμμετοχών, έτσι ώστε να ξεπουληθούν τελικά με εξευτελιστικές τιμές όπως άλλωστε συνηθίζεται. Ξεπουλάμε συνεχώς τη δημόσια περιουσία και παρόλα αυτά το χρέος μας συνεχίζει να αυξάνεται

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – “Καλημέρα Ελλάδα” με τον Γ. Παπαδάκη ΑΝΤ1 11/11/2021
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος 11/11/2021