Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 08/07/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 08/07/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Τροποποίηση του ν. 4557/2018 – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/1673 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου και διατάξεις για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το ότι η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι κάτι που η Ελλάδα δεν έχει αντιμετωπίσει σωστά ποτέ, με τους εγκληματίες να καταφέρνουν, σχεδόν πάντοτε, να διαφεύγουν από τις επιβαρυντικές διατάξεις του συγκεκριμένου πλαισίου.

– Οι περισσότερες από τις σημερινές τροποποιήσεις, ειδικά πολλές από τις διατάξεις που εισάγονται για πρώτη φορά, είναι σε μεγάλο βαθμό θετικές, αφού καλύπτουν σημαντικά νομοθετικά κενά και μάλιστα με το σωστό τρόπο. Εντούτοις, υιοθετούνται ορισμένες νέες διατάξεις, που ελαφρύνουν γενικά το πλαίσιο των επιβαλλόμενων κυρώσεων στους εγκληματίες που νομιμοποιούν έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, ενώ το κυριότερο είναι πως καταργούν τις ειδικές επιβαρυντικές διατάξεις για τους υποτρόπους και για τα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Δυστυχώς δε, αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις εισάγονται και για τους κατ’ επάγγελμα παρανομούντες, καθώς επίσης για τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων.

– Το γεγονός αυτό εντείνει το πρόβλημα της χώρας μας όσον αφορά την κακή αντιμετώπιση στην εκτέλεση των ποινών, με διάφορες χαριστικές ρυθμίσεις που οδηγούν τελικά τους εγκληματίες εκτός φυλακών, στα σπίτια τους, πόσο μάλλον όταν το νομοσχέδιο είναι σε πολλά σημεία του αόριστο, ενώ το σημαντικότερο στην πρόληψη και στην καταστολή των εγκληματικών πράξεων είναι η αυστηροποίηση των ποινών και όχι οι μειώσεις του χρόνου κάθειρξης που διαπιστώσαμε σε πολλά άρθρα.

– Μας δημιουργήθηκε η απορία σχετικά με το τι είδους σωφρονισμό μπορεί να περιμένει κανείς από έναν κατά συρροή δολοφόνο ή ένοχο άλλου είδους σοβαρών εγκλημάτων, πόσο μάλλον όταν υποτροπιάζει, όταν το επαναλαμβάνει δηλαδή.

– Όσον αφορά το σύνολο του νομοσχεδίου, ναι μεν ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω του ποινικού δικαίου, αλλά δεν διευκρινίζονται οι τρόποι καταπολέμησης της, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των ευρωπαϊκών κρατών.

– Από την άλλη πλευρά, όταν η ισχυρότερη οικονομία της ηπείρου μας, η γερμανική, θεωρείται ως εκείνη με τη μεγαλύτερη αγορά μαύρου χρήματος στην Ευρώπη, είναι δύσκολο να κατανοήσουμε το νόημα τέτοιων Κοινοτικών Οδηγιών.

– Οι συνεχείς καθυστερήσεις της Γερμανίας, όσον αφορά την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών νόμων περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος, είχαν ως αποτέλεσμα να κατηγορηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση δύο φορές ως παραβάτης. Ήδη το 2014 η Γερμανία κινδύνευσε να καταχωρηθεί ως χώρα υψηλού ρίσκου, όσον αφορά τη χρηματοδότηση της διεθνούς τρομοκρατίας, ενώ ο κ. Σόιμπλε είχε αρνηθεί να δρομολογήσει ένα μητρώο επιχειρήσεων στο οποίο να καταγράφονται οι πραγματικοί ιδιοκτήτες τους.

– Η Γερμανία, η οποία μας επέβαλε στην ουσία τα καταστροφικά μνημόνια, το PSI, καθώς επίσης την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας έναντι της επιμήκυνσης των 95 δισεκατομμυρίων ευρώ για μετά το 2032 μέσω της τρόικα εσωτερικού που την υπηρετεί της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθόλου φίλοι μας, αλλά αντίθετα πιστοί φίλοι της Τουρκίας όπως έχει τεκμηριωθεί και από τις τελευταίες ευρωπαϊκές συνόδους.

– Θα κλείσω με το σοβαρότατο θέμα του νερού για το οποίο πέρασε η Κυβέρνηση πρόσφατα μια τροπολογία που δρομολογεί το ξεπούλημα του, τονίζοντας πως αποτελεί το πετρέλαιο του μέλλοντος, ενώ διεξάγονται παγκοσμίως πόλεμοι. Εάν πουληθεί και το νερό, όπως δυστυχώς τα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η ενέργεια μας δηλαδή, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ, εκτός του ότι θα αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του, η Ελλάδα θα πάψει πλέον να έχει εθνική υπόσταση, κάτι που ισχύει επίσης για τη ΔΕΗ, την οποία η Κυβέρνηση μετατρέπει σταδιακά σε εισαγωγική και χονδρεμπορική επιχείρηση από παραγωγό.

– Δεν έχουμε μάθει τίποτα από την καταστροφή που προκάλεσαν στη βιομηχανία μας οι εισαγωγές, με αποτέλεσμα το σημερινό μας κατάντημα; Έτσι θα αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια και το κόστος της; Γκαρσόνια της Ευρώπης θα μείνουμε;

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στην ενημερωτική εκδήλωση για την Ηπατίτιδα C στη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ ΣΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ