Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του σχεδίου νόμου: «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Το παρόν νομοσχέδιο φαίνεται ως μία θετική, νεωτεριστική εξέλιξη για ένα θέμα που απασχολεί αρκετά, τουλάχιστον όσον αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα, αφού τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, πόσο μάλλον στην περίοδο της πανδημίας όπου δεν μας έχει πείσει καθόλου η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελούν εστία μετάδοσης, όπως κατά τον ίδιο αποδεικνύεται από μελέτες. Ζητήσαμε, βέβαια, επανειλημμένα να μας δώσουν τις δύο μελέτες που επικαλέστηκε πως είχε, χωρίς όμως να τις έχουμε πάρει μέχρι σήμερα. Ούτε φανταζόμαστε ότι θα τις πάρουμε ποτέ, αφού ο ισχυρισμός του δεν συμβαδίζει με την κοινή λογική.
– Όσον αφορά τη ρύθμιση της κινητικότητας, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα, όχι μόνο επειδή βαδίζει από το κακό στο χειρότερο στην οικονομία, στην υγεία και στα εθνικά, αλλά λόγω του ότι παραμένει κλειδωμένη, αφού η Κυβέρνηση δεν φρόντισε να έχει επαρκείς ΜΕΘ.
– Ενώ ξεκινάμε, όμως, κάθε φορά με την πρόθεση να στηρίξουμε νομοσχέδια που θεωρούμε νεωτεριστικά και προς όφελος της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας, στη συνέχεια ανακαλύπτουμε στοιχεία που ειλικρινά μας απογοητεύουν, συνήθως πλήθος ρουσφετολογικών ρυθμίσεων με στόχο την διαιώνιση του διεφθαρμένου κομματικού πελατειακού κράτους προς όφελος της νομής της εξουσίας.
– Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση της ζωής των πολιτών, αφού δίνεται επιπλέον η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης, άρα ανάπτυξης, επειδή υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί μικροεπιχειρηματίες και εφευρέτες που ασχολούνται, ενώ οι κλίμακες παραγωγής βοηθούν.
– Η άποψη μας είναι πως θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται όλες αυτές οι νεωτεριστικές πρωτοβουλίες από τα πακέτα ΕΣΠΑ και Next Generation EU, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν καλύτερα τα χρήματα και να μην επιστρέφουν στη Γερμανία και στις άλλες χώρες της Βορείου Ευρώπης για εισαγωγές φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον, ενώ αυξάνουν επιπλέον την ενεργειακή μας εξάρτηση.
– Μια σύγχρονη τάση που καλύπτεται από το νομοσχέδιο στο άρθρο 42 είναι τα αυτόματα οχήματα.
– Δεν συμφωνούμε, όμως, με την εξ αποστάσεως οδήγηση, ειδικά λόγω των συνθηκών και της προχειρότητας που υπάρχει στην Ελλάδα. Ειδικότερα, δεν νομίζουμε πως είναι δυνατή η χρήση σε όλων των ειδών τους δρόμους, ενώ θα πρέπει να υπάρχει οδηγός, για να μην έχουμε ατυχήματα.
– Ως βιώσιμη αστική κινητικότητα θεωρείται εδώ η κινητικότητα των ανθρώπων και η μεταφορά αγαθών στον αστικό και περιαστικό ιστό, με στόχο τη διασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής.
– Εκφράσαμε την απορία μας σχετικά με το πώς θα εφαρμοστεί, όταν αφαιρούνται αρμοδιότητες και πόροι από τους ΟΤΑ με τους νόμους της τοπικής αυτοδιοίκησης ή όταν δεν είναι στελεχωμένες οι τεχνικές τους υπηρεσίες, όπως συμβαίνει.
– Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η δυνατότητα μη έγκρισης τύπου για αυτοκίνητα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Με δεδομένη την απουσία γραφείου έγκρισης τύπου, θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς Έλληνες εφευρέτες να παρέχουν λύσεις.
– Στο άρθρο 48, όσον αφορά την έκδοση άδειας σε αλλοδαπούς, δεν διευκρινίζεται πουθενά το εάν θα πρέπει να έχουν άδεια εργασίας στη χώρα, οπότε πρόκειται για μία επίσης προβληματική διάταξη.
– Στο άρθρο 59 είπαμε πως θα πρέπει να προστεθεί ότι εξαιρούνται από τα πρόστιμα οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι δημόσιες υπηρεσίες με την εφαρμογή του νόμου, αφού ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα -όλοι το γνωρίζουμε- στο θέμα του Dieselgate. Άλλωστε, το Γενικό Λογιστήριο του κράτους δεν προέβλεψε έσοδα, γνωρίζοντας μάλλον πως όλες οι γερμανικές εταιρείες μπορούν να εξαπατούν νόμιμα, αφού η Ελλάδα είναι αποικία χρέους τους.
– Τέλος, όσον αφορά το άρθρο 62, τονίσαμε πως είναι απαράδεκτο να εκκρεμούν ακόμη οι αποκαταστάσεις από τον σεισμό του 2014 στο Ληξούρι. Ελπίζουμε να μην συμβεί το ίδιο με τη Σάμο και την Ελασσόνα, στους κατοίκους της οποίας θέλουμε να εκφράσουμε ξανά τη συμπαράστασή μας, καθώς επίσης να ζητήσουμε να βρεθούν γρήγορα λύσεις στέγασης και ενίσχυσης.