Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 14/07/2020

Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14/07/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Εταιρική διακυβέρνηση ανωνύμων εταιρειών, σύγχρονη αγορά κεφαλαίου, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, μέτρα προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1131 και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Τα συγκεκριμένα σκάνδαλα (FOLIE- FOLLIE, CRETA FARM) τεκμηριώνουν ότι δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις, όπως επίσης πως ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, ειδικά οι λίγες μεγάλες εταιρείες, δεν έχουν τις δυνατότητες, ούτε καν τη διάθεση, να βοηθήσουν τη χώρα.

– Δεν λύνονται θεσμικά τα προβλήματα κακοδιαχείρισης.

– Η «WIRECARD» είχε ως ορκωτούς λογιστές μια μεγάλη διεθνή εταιρεία, την «ERNST&YOUNG» που χρησιμοποίησε στην Ελλάδα ο κ. Χατζηδάκης για να εκτιμήσει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, υπερηφανευόμενος για την επιλογή του.

– Ορκωτούς λογιστές πάντως και εσωτερικούς ελεγκτές είχαν και έχουν πολλές άλλες σκανδαλώδεις ξένες εταιρείες.

– Tο βασικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι το θεσμικό πλαίσιο, αλλά η οικονομική κρίση, η χρηματοδοτική ανέχεια, καθώς επίσης και η έλλειψη οράματος και σχεδίου εκ μέρους της Κυβέρνησης, όσον αφορά την αλλαγή του αποτυχημένου μας οικονομικού μοντέλου.

-Στο νομοσχέδιο εισάγονται κάποιες σε γενικές γραμμές συνηθισμένες πρακτικές του εξωτερικού στην ελληνική κεφαλαιαγορά, γεγονός που εμείς θεωρούμε μια ενδιαφέρουσα θεωρητική άσκηση σε μια οικονομία που είναι σε τέλμα.

– Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου, αναφέρονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα χρηματοδοτικά εργαλεία, εάν βρεθούν βέβαια τα χρήματα.

– Θα ήταν ενδιαφέρον να υπάρχουν νέας μορφής αγορές μη εισηγμένων εταιρειών σε εξωχρηματιστηριακές ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως είναι για παράδειγμα κάποιες που εμφανίστηκαν με αρκετή επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες την προηγούμενη δεκαετία.

– Προδιαγράφονται προσλήψεις και αναδιοργάνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προφανώς λόγω των αυξανόμενων διαδικασιών, ελπίζουμε όχι στα πλαίσια του πελατειακού κράτους.

– Αυτό που δεν υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο είναι η παροχή κινήτρων γι’ αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χρηματιστήριο, διατάξεις για την προστασία των μετόχων της μειοψηφίας, καθώς επίσης κανόνες για την πραγματική απεικόνιση των οικονομικών μεγεθών των εισηγμένων, ενώ θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί η ευκολότερη έξοδος των εταιρειών από το χρηματιστήριο.

– Μία από τις βασικές επιφυλάξεις μας είναι εάν μπορούν οι ελληνικές εταιρείες να επιβαρυνθούν με το επιπλέον κόστος του σχεδίου νόμου, στη θλιβερή κατάσταση που βρίσκονται, καθώς επίσης με την αδυναμία χρηματοδότησής τους από τις αφελληνισμένες τράπεζες, ενώ οι μεγάλες έχουν ήδη μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Ο ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΗΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΣΕ ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΣΑ ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ, ΚΛΕΜΜΕΝΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 14/07/2020