Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15/07/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Κύρωση της Προγραμματικής Σύμβασης της παρ. 4 του άρθρου 155 του ν. 4759/2020 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των ανωνύμων εταιρειών με διακριτικό τίτλο «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.» και «ΔΕΗ Α.Ε.»».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Μας έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση στην Επιτροπή η αλαζονεία της Κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, επειδή αυτή η αλαζονεία αφορούσε τη σημερινή σκανδαλώδη σύμβαση, η οποία καταψηφίστηκε αμέσως από το σύνολο της Αντιπολίτευσης για τους λόγους που αναφέρθηκαν.
– Πιστεύει, αλήθεια, πλέον η Κυβέρνηση πως έχει το αλάνθαστο και δεν χρειάζεται να ακούει κανέναν; Είναι δυνατόν αυτό μετά τις παταγώδης αποτυχίες της πριν από όλα στην οικονομία, στην ενέργεια και στην υγεία;
– Στην Επιτροπή αναφερθήκαμε σε όλα τα μέρη της σύμβασης, αναδείξαμε τα τεράστια λάθη της και θέσαμε ερωτήματα χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση από τον Υφυπουργό εκτός μόνο στο εξής: το Γενικό Λογιστήριο, είπαμε εμείς, δεν εμφανίζει κόστος κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο, αφού θα έπρεπε να είναι γνωστό. Πώς θα μπορούσαμε να εγκρίνουμε κάτι εν λευκώ;
– Σύμφωνα με την παράγραφο 4.1.1, εάν η αξία των εργασιών, το αντάλλαγμα εις είδος, υπολείπεται της αξίας των μετοχών, δηλαδή των εκτάσεων που θα αποτιμηθούν, τότε μπορεί να επιστρέψει εκτάσεις στη ΔΕΗ ή να πληρώσει τη διαφορά τοις μετρητοίς, το γράφει ξεκάθαρα. Τα συγκεκριμένα μετρητά θα είναι προφανώς πρόσθετο κόστος από αυτό του Ταμείου Ανάκαμψης.
– Από την άλλη πλευρά το Ταμείο Ανάκαμψης θα καλύψει όλες τις εργασίες παρά το ότι δεν γνωρίζει το κόστος τους, αφού έχουν διενεργηθεί ούτε καν μελέτες; Έχει η Κυβέρνηση τη γραπτή έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης;
– Πώς υπεγράφη η Σύμβαση στις 7 Ιουλίου; Κατατέθηκε στη Βουλή στις 8 Ιουλίου και εισήχθη προς συζήτηση στην Επιτροπή στις 12 Ιουλίου, σε μία και μοναδική συνεδρίαση, παρά την τεράστια σημασία της.
– Γιατί θα πρέπει να πληρώσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης που δικαιούται η χώρα μας μία δαπάνη που επιβαρύνει μία ιδιωτική εταιρεία και η οποία ήταν γνωστή στους μετόχους της από πριν; Δεν είναι σκάνδαλο; Ξεκάθαρα.
– Ένα επόμενο παράδοξο αυτής της βιαστικής διαδικασίας είναι, το ότι η ΔΕΗ έχει σχηματίσει πρόβλεψη στον ισολογισμό της για την αποξήλωση εγκαταστάσεων, ύψους 492 εκατομμυρίων ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
– Από την πρόβλεψη αυτή, η αποκατάσταση των ορυχείων και του εξοπλισμού τους είναι 268,2 εκατομμύρια. Δηλαδή, όσα περίπου τα χρήματα που εμφανίζονται στο Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση των εδαφών των λιγνιτωρυχείων, ύψους 242.000.000 ευρώ.
– Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν από τη ΔΕΗ, αφού τιμολογηθούν στη μετάβαση για την πληρωμή εργολάβων που θα επιλέξει η ΔΕΗ.
– Δεν αναλαμβάνει, λοιπόν, με αυτό το τέχνασμα το Δημόσιο τη δαπάνη της ΔΕΗ; Δεν θα κερδίσει η ΔΕΗ, αφού θα πάψει να εμφανίζεται στον ισολογισμό της η πρόβλεψη 268.000.000 ευρώ τουλάχιστον; Θα μεταβιβάσει, βέβαια, και εκτάσεις η ΔΕΗ μαζί με τις δαπάνες για τα έργα, αλλά δεν γνωρίζουμε σε ποια αποτίμηση.
– Δεν θα πρέπει να εγκριθεί η σύμβαση όσον αφορά τις τεχνικές εργασίες και από το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν υπογραφεί από το Δημόσιο; Και ενδεχομένως, επίσης, από τη Βουλή αφού αφορά δέσμευση για μεγάλα ποσά όπως τα 242.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης; Δεν πρέπει να το εγκρίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Ειδική Επιτροπή διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης; Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση για την αγοραπωλησία των μετοχών, δηλαδή, των μεταβιβαζομένων εκτάσεων.
– Κανονικά, βέβαια, η ανάληψη των υποχρεώσεων δεν θα πρέπει να γίνει μαζί με την αγορά των μετοχών, δηλαδή χέρι με χέρι, όπως θα λέγαμε;
– Η υποχρέωση, πάντως, για περιβαλλοντικές επανορθώσεις είναι διεθνώς η βασική εστία ζημιών για τις εταιρείες, ενώ λόγω αυτών ματαιώνονται συχνά οι αγοραπωλησίες τέτοιων εταιρειών.
– Στη CVC εργάζεται, εξ όσων γνωρίζουμε, η κόρη του Πρωθυπουργού ως σύμβουλος επενδυτικών σχέσεων, κάτι που στο εξωτερικό απαγορεύεται πολύ αυστηρά, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων και εσωτερικής πληροφόρησης.
– Σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4772/2021 της Νέας Δημοκρατίας στο οποίο παραπέμπει δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεταλλευτικά δικαιώματα επί των συγκεκριμένων ορυχείων. Σκάνδαλο επί σκανδάλου!
– Να αναφέρω ότι στην παράγραφο 2 το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και των εδαφικών σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης και το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ-ΔΑΜ 2021-2027, τα οποία δεν έχουν προσκομιστεί, ούτε καν περιγράφονται στους ορισμούς του άρθρου 1 της Σύμβασης.
– Το σημειώνουμε, επειδή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου είχε αναφερθεί πως δεν συμμετείχαν σε αυτά τα σχέδια οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οπότε, είπαμε πως θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν υπάρχει αποδοχή από την τοπική κοινωνία, ειδικά λόγω του ότι προβλέπονταν κατά παρέκκλιση χωροταξικές ρυθμίσεις στον ν.4872/2021 στο άρθρο 28.