Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 18/11/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 18/11/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
Α) Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2019.
Β) Κύρωση του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2019 έως 31/12/2019.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Στην επιτροπή που προηγήθηκε, ο υπουργός ξεκίνησε θριαμβολογώντας για τις προβλέψεις την Κομισιόν – σύμφωνα με τις οποίες η ανάκαμψη της Ελλάδας το 2021 θα είναι 7,1%.

– Εκτός του ότι με βάση τις δικές μας προβλέψεις από πολύ πριν θα διαμορφωθεί στο 7,5% έως 8,5%, ως αποτέλεσμα της καλύτερης εξέλιξης των τουριστικών εσόδων, του κρυφού πληθωρισμού και της στήριξης της οικονομίας μας με το θηριώδες ποσόν των 42,7 δις € με δανεικά, τονίζουμε με δανεικά, δεν κατανοούμε καθόλου τις θριαμβολογίες.

– Ειδικότερα, μετά την πτώση του ΑΕΠ μας από 183,64 δις € το 2019 στα 167,07 δις € το 2020 σε σταθερές τιμές, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, χάθηκε ΑΕΠ ύψους 16,57 δις – ενώ το 2021 θα ανακτηθούν μόλις περί τα 12 δις € με κριτήριο τις προβλέψεις της Κομισιόν.

– Επομένως το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση, δαπανώντας 42,7 δις € με δανεικά, είναι να μειώσει το ΑΕΠ μας κατά 4,5 δις € περίπου τη διετία 2020/21 – σε σχέση με το 2019.

– Το γεγονός αυτό μοιάζει με μία επιχείρηση που δίνει δανειζόμενη δωρεάν στους πελάτες της 100 € για να αγοράσουν τα προϊόντα της, χωρίς καν να αυξήσει το τζίρο της – αλλά, αντίθετα, να τον μειώσει.

– Αυτό που είχε ενδιαφέρον είναι η επιβεβαίωση του υπουργού για τη συνέχιση των μνημονίων – όπου έχει απλά αλλάξει το όνομα των Θεσμών, της Τρόικα προηγουμένως, με το Ενισχυμένη Εποπτεία σήμερα.

– Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν κατάλαβε πόσο καθαρή ήταν η έξοδος από τα μνημόνια που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ – αφού κάθε τόσο, κάθε τρίμηνο εννοούσε, έρχονται κάποιοι κύριοι που δεν τους βλέπει σε οράματα και που ανήκουν στην Ενισχυμένη Εποπτεία.

– Η εμπιστοσύνη δε των δανειστών οφείλεται στο ότι, είναι βέβαιοι πως η σημερινή κυβέρνηση αφενός μεν θα ακολουθεί πιστά τις εντολές τους, αφετέρου θα ξεπουλήσει ολόκληρη τη δημόσια περιουσία – ενώ θα πλειστηριάσει την ιδιωτική, αλλάζοντας έτσι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελλάδας.

– Στον Ισολογισμό/Απολογισμό τώρα του 2019, θέσαμε μία σειρά ερωτημάτων που δεν απαντήθηκαν – επαναλαμβάνοντας μόνο τα παρακάτω, για τα οποία ελπίζουμε να πάρουμε σήμερα μία απάντηση:

– Περαιτέρω, όπως αναφέραμε, η διαδικασία συνεχίζεται στην ίδια γραμμή με τους απολογισμούς του 2017 και του 2018, όσον αφορά την αρνητική εικόνα – με τις ίδιες λογιστικές ατέλειες που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως, χωρίς να αλλάξει κάτι.

– Η πρώτη μας παρατήρηση δε, η οποία είναι αρκετή για να μη γίνει δεκτός ο Απολογισμός, ήταν η αρνητική καθαρή θέση των Πολιτών, στα –318 δις € από -217 δις € πέρυσι, λόγω της τεράστιας διαγραφής απαιτήσεων – κάτι που είχαμε μεν επισημάνει, αλλά δεν πιστεύαμε πως θα ήταν 101 δις €.

– Με απλά λόγια, εάν η Ελλάδα ξεπουλούσε ότι έχει και δεν έχει το 2019, θα έμενε με χρέος 318 δις € – το οποίο θα ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν οι Πολίτες της.

Δεν είναι ντροπή η ΛΑΡΚΟ, το σύγχρονο χρυσωρυχείο του νικελίου όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, να αποτιμάται με μηδενική αξία; Όπως επίσης η ΕΑΒ που εκσυγχρονίζει τα F16 και η ΕΛΒΟ, με την αξία της ΕΑΣ μόλις στα 7,5 εκ. €;

Κλείνοντας με τις παρατηρήσεις του ΕΣ, είναι λιγότερες από τις 18 περυσινές, όσον αφορά τον αριθμό – οι σημαντικότερες όμως παραμένουν, όπως οι παρακάτω:

(α) Η μη καταγραφή των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί και εκκρεμούν προς είσπραξη από τα Τελωνεία της Χώρας.

(β) Η μη ύπαρξη μητρώου παγίων.

(γ) Το θέμα των προκαταβολών, όσον αφορά τις υποχρεώσεις από εξοπλιστικά προγράμματα.

– Συμπερασματικά λοιπόν, πρόκειται για έναν απαράδεκτο και αναξιόπιστο ισολογισμό που δεν αξίζει ούτε στους Έλληνες, ούτε για συζήτηση.

– Ακόμη χειρότερα είναι επικίνδυνος, εάν θεωρηθεί ως βάση για τη λήψη αποφάσεων, όσον αφορά για παράδειγμα την αξία των συμμετοχών – έτσι ώστε να ξεπουληθούν με εξευτελιστικές τιμές.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ομιλία στη βουλή για την Κύρωση Απολογισμού του Κράτους για το έτος 2019 18/11/21
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ