Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25/02/2022, της επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Η έλλειψη σχεδίου, λανθασμένες πολιτικές και ανεπαρκείς χειρισμοί της κυβέρνησης οδηγούν τον πρωτογενή τομέα σε αδιέξοδο – χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Η επερώτηση κατατέθηκε από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο στην ουσία στηρίζει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, αφού έχει ψηφίσει τα περισσότερα νομοσχέδιά της εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, οπότε καθαρά για λόγους κομματικής σκοπιμότητας.
– Εμείς πάντως αναφερόμαστε στον πρωτογενή τομέα από την πρώτη μέρα της εισόδου μας στη Βουλή, ενώ έχουμε αφιερώσει ένα μεγάλο μέρος του αναλυτικού μας προγράμματος των πεντακοσίων σελίδων. Αναφερόμαστε με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς επίσης και την τροφική της επάρκεια, τονίζοντας πως ένα μεγάλο μέρος των προμηθειών του τουρισμού προέρχεται από εισαγωγές, οπότε επηρεάζει αρνητικά τόσο το εμπορικό μας ισοζύγιο όσο και το ΑΕΠ μας.
– Γενικότερα τώρα, η αγροτική μας παραγωγή έχει μειωθεί στα 10,9 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018 από τα 12 δισεκατομμύρια που ήταν το 2005, ενώ το φλέγον αυτό θέμα δεν απασχόλησε την «τρόικα εσωτερικού» ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου τα τρία κόμματα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, διαγωνιζόντουσαν για την επιδότηση της ανεργίας με δανεικά. Έτσι, ο πρωτογενής μας τομέας στηρίχτηκε με μόλις 183 εκατομμύρια ευρώ από τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ των μέτρων της πανδημίας, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, με ένα αμελητέο ποσόν, δηλαδή, που τεκμηριώνει την πλήρη αδιαφορία για τους αγρότες.
– Με το θέμα της αγροτικής πίστης που αναφέρεται στην επερώτηση, με την ελλιπή χρηματοδότηση των αγροτών δηλαδή, όταν και τα τρία κόμματα ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο που αφελλήνισε τις τράπεζες μεταφέροντάς τες στο υπερταμείο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν το περίμεναν;
– Εκτός του ότι είμαστε οι πρώτοι που υποδείξαμε την ανάγκη σύνδεσης του πρωτογενού μας τομέα με τον τουρισμό, πώς το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, όταν στους τουρίστες προσφέρονται εισαγόμενες ελιές καλαμών και μέλι Κίνας;
– Το ΚΙΝΑΛ αναφέρεται στο θέμα του κόστους της ενέργειας που αφανίζει τους αγρότες, ειδικά σε θερμοκηπιακές, αλλά και σε αρδευόμενες εγκαταστάσεις. Εμείς είχαμε θίξει έγκαιρα το θέμα των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, στη συζήτηση για την απολιγνιτοποίηση τονίζοντας την αύξηση του κόστους που οδήγησε σε δυσβάσταχτους και απλήρωτους λογαριασμούς.
– Εντούτοις, πώς είναι δυνατόν να διαμαρτύρεται ένα κόμμα που έχει υποστηρίξει από την αρχή την πρόωρη απολιγνιτοποίηση και την ενεργειακή μας εξάρτηση μέσα από τις «πράσινες» πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς σχέδιο;
– Τουλάχιστον σήμερα υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων και του πολέμου, το ΚΙΝΑΛ στηρίζει τη χρήση του λιγνίτη; Τη στηρίζει η Νέα Δημοκρατία; Πάντως, ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες υπάρχει από το 2018. Δεν πρόκειται, όμως, για αξιόπιστη λύση ούτε για τον πρωτογενή τομέα ούτε για τη μεταποίηση.
– Σε σχέση με τα εργατικά χέρια που αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, το οικονομικό μοντέλο που προτείνει είναι η φθηνή χειρωνακτική εργασία με τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Με απλά λόγια, αυτό που προτείνει είναι η συνέχιση της φυγής των Ελλήνων στο εξωτερικό και η αντικατάστασή τους με χαμηλού κόστους αλλοδαπούς;
– Εμείς, πάντως, θέλουμε νέους αγρότες και την υιοθέτηση της υψηλής τεχνολογίας στον πρωτογενή τομέα, όπως της Γεωργίας Ακριβείας κ.λπ., έτσι ώστε να απασχοληθεί υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό και υψηλού επιπέδου προσωπικό. Τέτοιο είναι το παράδειγμα του Ισραήλ στο οποίο έχουμε αναφερθεί αναλυτικά πολλές φορές και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε.
– Η χρηματοδότηση ενός χειρωνακτικού μοντέλου του παρελθόντος δεν είναι λύση, αλλά ψηφοθηρική μικροπολιτική, αυτή ακριβώς η πολιτική δηλαδή που κατέστρεψε την Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κυρίως.
– Δυστυχώς εδώ, σήμερα, για κάθε ένα ευρώ που παράγουν οι αγρότες, υπολογίζεται ότι τα 90 λεπτά περίπου οδηγούνται εκτός της χώρας.
– Πρέπει να συνδυαστεί ο πρωτογενής μας τομέας με τη μεταποίηση, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες αλυσίδες παραγωγής και να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία. Αντί να επιδοτούμε, για παράδειγμα, το βαμβάκι, να το εξάγουμε ακατέργαστο στην Τουρκία και να εισάγουμε από εκεί ρούχα, ακόμη και για τον στρατό μας.
– Εμείς πάντως δεν πιστεύουμε και ποτέ δεν πιστεύαμε πως οι ενισχύσεις είναι πανάκεια, αλλά ευχή και κατάρα μαζί, με την έννοια πως είναι καλύτερα να επικεντρωθούμε σε κερδοφόρες καλλιέργειες και σε καινοτόμες μεθόδους, όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως.