Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 28/09/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28/09/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Πρόκειται για τη γνωστή παγίδα της κυβέρνησης, όπου το πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου αφορά πράγματι επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας, έτσι όπως την έχει καταντήσει η τρόικα εσωτερικού.

– Τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η απαράδεκτη ενίσχυση των μέσων μαζικής επικοινωνίας για να το ανταποδώσουν με τη στήριξη της Κυβέρνησης, δεν έχουν ασφαλώς καμία επείγουσα μορφή.

– Θεωρούμε ντροπή αυτού του είδους τα τεχνάσματα, λαϊκισμό της χείριστης μορφής, δημαγωγία. Εάν πάντως η Κυβέρνηση ήθελε πράγματι να στηρίξει επειγόντως τα θύματα του Ιανού, θα το έκανε με μία ΠΝΠ, όπως το έκανε στην περίπτωση της Εύβοιας. Δεν το έκανε, προφανώς για να περάσει τις διατάξεις για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας.

– Ο κ. Σταϊκούρας τώρα ανήγγειλε μία σειρά επιπλέον μέτρων απαριθμώντας τα με τον πομπώδη τόνο, όπως συνηθίζει. Στην ουσία ανήγγειλε ένα νέο μνημόνιο, αφού η Κυβέρνηση διατηρεί 38,5 δισεκατομμύρια ευρώ ως ρεζέρβα, αντί να αυξήσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να αναπτυχθεί η χώρα.

– Κανένας δεν υπερηφανεύεται όταν δανείζεται αυξάνοντας τα χρέη του, αλλά όταν τα εξοφλεί.

– Αυτό που έχει σημασία ειδικά για τις επενδύσεις που έπρεπε να ενδιαφέρουν περισσότερο από κάθε τι άλλο την Ελλάδα, είναι το πραγματικό επιτόκιο και όχι το ονομαστικό. Αυτό σημαίνει πως στην Ελλάδα, το πραγματικό επιτόκιο είναι 3,08%, όσο περίπου το Σεπτέμβριο του 2009 όπου όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε.

– Για όποιον γνωρίζει από επιχειρήσεις, δεν κάνει καμία διαφημίσεις όταν δεν υπάρχει ζήτηση, όταν κινδυνεύει να κλείσει ή όταν κλείνει, όπως ήδη συμβαίνει με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που επιβίωσαν από τα μνημόνια.

– Στην ουσία, με τα άρθρα 9 & 11, πρόκειται για μία έμμεση διάσωση του τζίρου των καναλιών, για να στηρίξουν με τη σειρά τους την αποτυχημένη πολιτική της Κυβέρνησης στην οικονομία, στο μεταναστευτικό κοκ, όπως φαίνεται πλέον και από τις δημοσκοπήσεις.

– Όσον αφορά τώρα το νομοσχέδιο, σε γενικές γραμμές θεωρούμε πως τα μέτρα δεν είναι επαρκή, ενώ ο κόσμος πρέπει να αποζημιωθεί για όλα αυτά που έχασε, ιδίως οι επιχειρήσεις των παραπάνω περιοχών, οι επιχειρήσεις στις οποίες δεν δίνετε ποτέ σημασία.

– Στους Σοφάδες Καρδίτσας, σε μια κατ’ εξοχήν γεωργική περιοχή, έχουν κατασκευαστεί φωτοβολταϊκά σε εδάφη υψηλής παραγωγικότητας, τα οποία επίσης πλημμύρισαν και καταστράφηκαν. Θα δοθούν, αλήθεια, αποζημιώσεις και γι’ αυτά; Θα φροντίσει η Κυβέρνηση για τα τοξικά τους απόβλητα;

– Θα προσθέσουμε πως μπορεί μεν μια κτηνοτροφική ή άλλη παραγωγική μονάδα να μην έχει πάθει ζημιές, αλλά να έχει αποκλειστεί, γεγονός που σημαίνει πως θα ζημιωθεί έμμεσα, οπότε πρέπει επίσης να αποζημιωθεί.

– Στο τρίτο μέρος τώρα με τις λοιπές επείγουσες φορολογικές διατάξεις, υποθέτουμε πως θα προστεθούν και άλλες κατά την προσφιλή τακτική της Κυβέρνησης, ενώ σήμερα υπάρχει μία μόνο για την εκλογή εκπαιδευτικών συμβουλίων.

– Ελπίζουμε πάντως να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. Θεωρούμε πως αυτό είναι το πιο σημαντικό, έτσι ώστε να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους ή κάπου αλλού, αν ορισμένες επιχειρήσεις κλείσουν, αφού δεν είναι δυνατόν να επιδοτούνται οι εργαζόμενοι στο διηνεκές, όσο και αν θέλουμε.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ “ΣΥΛΛΟΓΟ” ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ “ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ” ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ