Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 24/06/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομελεια της Βουλής στις 24/06/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η Ελληνική Λύση διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από τη Νέα Δημοκρατία, αφού δεν πιστεύει στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό της, αλλά στη μικτή οικονομία με κοινωνικό πρόσωπο, στη διατήρηση των κοινωφελών και των στρατηγικών επιχειρήσεων στο δημόσιο.

– Σε σχέση με το μεταναστευτικό, θεωρούμε πως η νούμερο ένα ενέργειά μας πρέπει να είναι η κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Δεν έχουμε τη δυνατότητα φιλοξενίας ούτε καν προσφύγων, πόσο μάλλον παράνομων μεταναστών.

– Με το τέχνασμα «hive down», η EUROBANK θα διασπαστεί σε μια «καλή τράπεζα», στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο των καθαρών περιουσιακών στοιχείων της αρχικής, δηλαδή οι καταθέσεις, τα καλά δάνεια, οι συμμετοχές κ.λπ., οπότε θα συνεχίσει να κερδοσκοπεί και θα μπορεί να πουληθεί, καθώς επίσης και σε μια «κακή», στην οποία θα παραμείνουν τα «κόκκινα» δάνεια και ο αναβαλλόμενος φόρος.

– Αν δεν αλλαχτεί η δυνατότητα που τους δίνεται να χρηματοδοτούν παράνομους μετανάστες με το άρθρο 15, είναι αδύνατον να το ψηφίσουμε.

– Εν τω μεταξύ, έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικές πλατφόρμες peer-to-peer για τέτοια δάνεια σε όλο τον κόσμο, που δεν είδαμε πουθενά στο νομοσχέδιο, ενώ στην ουσία ο στόχος ήταν να καταπολεμηθεί η τοκογλυφία, αν και οι τόκοι στα μικροδάνεια υπερβαίνουν συνήθως το 30% κατά μέσο όρο στον κόσμο.

– Εμείς είμαστε εναντίον των δανείων για καταναλωτικούς σκοπούς, αφού δεν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εξυπηρέτησης και αποπληρωμής τους, όπως συμβαίνει με τα επενδυτικά δάνεια, ειδικά στην Ελλάδα σήμερα.

– Ένα σημαντικό θέμα είναι πως δεν υπάρχει όριο στη μόχλευση των κεφαλαίων

– Τα μικροδάνεια είναι αντικείμενο αρνητικών κριτικών διεθνώς πλέον, επειδή οδήγησαν πολλούς ανθρώπους σε μια παγίδα χρέους, με αποτέλεσμα τις μαζικές αυτοκτονίες

– Ένα πρόβλημα είναι ο έλεγχος των εταιρειών μικροπιστώσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, δηλαδή από ένα μη κρατικό ίδρυμα.

– Πρόβλημα είναι η μη αναφορά σε δανεισμό P2P, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας δηλαδή, παρά το ότι η Ελλάδα θα αποτελεί έτσι εξαίρεση στην Ευρώπη.

– Ελπίζουμε πάντως να μη σχεδιάζεται η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα πάντα, από την παιδεία έως την υγεία, εκτός από επενδύσεις.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Τι μέλλει γενέσθαι με το παλιό νοσοκομείο Ρόδου”
Επόμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Παρέμβαση στη Βουλή 24/06/2020