Βασίλης Βιλιάρδος – Προϋπολογισμός 2020: “Χωρίς Αναπτυξιακή Κατεύθυνση”

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 22/10/2019, επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020

Έγιναν παρατηρήσεις σχετικά με:

– Την ανάγκη υιοθέτησης διπλογραφικού συστήματος σε όλον τον δημόσιο τομέα.

– Την ανάγκη δημοσίευσης ισολογισμού του κράτους κατά το πρότυπο της Νέας Ζηλανδίας, δίνοντας τη δυνατότητα σύγκρισης ομοίων πραγμάτων και στοιχείων.

– Την θέση ότι τα έσοδα του κράτους δεν πρέπει μονάχα να προέρχονται από φόρους αλλά και από κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις.

– Την υποχρέωση ανάλυσης της καθαρής οικονομικής θέσης (Ενεργητικό & Παθητικό) του Ιδιωτικού Τομέα, αφού από αυτό εξαρτάται η δυνατότητα του κράτους να εισπράττει φόρους.

– Την ανάγκη επανεξέτασης του οικονομικού μοντέλου της χώρας με μετατόπιση της βαρύτητας από τον τουρισμό στο πρωτόγεννη τομέα.

– Τη μείωση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα, που είναι αποτέλεσμα διεθνών συνθηκών και δεν σχετίζεται με τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

– Το στοιχείο των αρνητικών επιτοκίων, που είναι σημάδι επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα σχετικό μέτρο στο προϋπολογισμό.

– Την υποχρέωση της χώρας να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης.

– Την θέση της κυβέρνησης για άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (σημαντικός συντελεστής του ΑΕΠ) όταν η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυξάνεται οριακά.

– Την απουσία μέτρων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Τις ξένες επενδύσεις που τις θεωρεί η κυβέρνηση σανίδα σωτηρίας και αυτοσκοπό, αντί να στηρίξει ελληνικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς σε μία ολοκληρωμένη διαδικασία.

– Την θέση ότι ο παρόν προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και βασίζεται σε ευχολόγια.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Κενά στις σχολικές μονάδες Χαλκηδόνας Β’ Θεσσαλονίκης”
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”