Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 22/10/2019, επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2020
Έγιναν παρατηρήσεις σχετικά με:
– Την ανάγκη υιοθέτησης διπλογραφικού συστήματος σε όλον τον δημόσιο τομέα.
– Την ανάγκη δημοσίευσης ισολογισμού του κράτους κατά το πρότυπο της Νέας Ζηλανδίας, δίνοντας τη δυνατότητα σύγκρισης ομοίων πραγμάτων και στοιχείων.
– Την θέση ότι τα έσοδα του κράτους δεν πρέπει μονάχα να προέρχονται από φόρους αλλά και από κερδοφόρες δημόσιες επιχειρήσεις.
– Την υποχρέωση ανάλυσης της καθαρής οικονομικής θέσης (Ενεργητικό & Παθητικό) του Ιδιωτικού Τομέα, αφού από αυτό εξαρτάται η δυνατότητα του κράτους να εισπράττει φόρους.
– Την ανάγκη επανεξέτασης του οικονομικού μοντέλου της χώρας με μετατόπιση της βαρύτητας από τον τουρισμό στο πρωτόγεννη τομέα.
– Τη μείωση των επιτοκίων στα δεκαετή ομόλογα, που είναι αποτέλεσμα διεθνών συνθηκών και δεν σχετίζεται με τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
– Το στοιχείο των αρνητικών επιτοκίων, που είναι σημάδι επερχόμενης παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης, ενώ δεν έχει ληφθεί κανένα σχετικό μέτρο στο προϋπολογισμό.
– Την υποχρέωση της χώρας να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης.
– Την θέση της κυβέρνησης για άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης (σημαντικός συντελεστής του ΑΕΠ) όταν η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυξάνεται οριακά.
– Την απουσία μέτρων στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Τις ξένες επενδύσεις που τις θεωρεί η κυβέρνηση σανίδα σωτηρίας και αυτοσκοπό, αντί να στηρίξει ελληνικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς σε μία ολοκληρωμένη διαδικασία.
– Την θέση ότι ο παρόν προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση και βασίζεται σε ευχολόγια.