-
ΑΟΖ Ελλάδος Αλβανίας.
Οι Αλβανοί καθ υπόδειξη της Τουρκίας κατάργησαν με το Συνταγματικό τους Δικαστήριο τη συμφωνία του 2009 με την Ελλάδα, που ήταν πολύ ευνοϊκή και για τις δύο χώρες και επέτρεπε στην Ελλάδα την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Με τη νέα θέση τους τα Τίρανα δεν δέχονται ότι τα νησιά Οθωνοί, Ερείκουσσα και Μαθράκι έχουν ΑΟΖ και δεν δέχονται τη μέση γραμμή για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων.
Ως γνωστό, στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρει ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Τα νησιά δηλαδή, δικαιούνται να έχουν ΑΟΖ αρκεί να το δηλώσουμε και να την προσδιορίσουμε. Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά της νέας σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας από την προηγουμένη. Μπήκε η ΑΟΖ που υπερκαλύπτει την έννοια της υφαλοκρηπίδας. Αυτό αναμφισβήτητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που προβάλλει για δεκαετίες τώρα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας.
Βέβαια για να αναγνωριστεί δικαίωμα ΑΟΖ σε βραχονησίδες ή βράχους, η Σύμβαση με σαφήνεια διευκρινίζει πως αυτές θα πρέπει ή να έχουν από μόνες τους οικονομική ζωή ή να μπορούν να συντηρήσουν από μόνοι τους ανθρώπινη διαβίωση. Αντίθετα λοιπόν με ένα νησί ένας βράχος/βραχονησίδα δεν έχει ζώνη αποκλειστικού οικονομικού ελέγχου (ΑΟΖ) ούτε και υφαλοκρηπίδα, έχει όμως χωρικά ύδατα και περιβάλλουσα ζώνη.
Αν η ελληνική πλευρά δεχτεί ή έχει δεχτεί αυτές τις θέσεις, η Τουρκία θα επικαλείται αυτό το προηγούμενο για να μην αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ, ανατρέποντας όλη τη χαρτογράφηση της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και σε όφελος της Τουρκίας που θα κυριαρχήσει στην περιοχή. Αυτό επίσης θα σημάνει νέα οριοθέτηση στα οικόπεδα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να παραχωρήσει αυτομάτως η Ελλάδα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της που είχε με τη συμφωνία του 2009 στην Αλβανία!!
-
Τσαμηδες
Το τρίτο επικίνδυνο σημείο της φημολογούμενης συμφωνίας είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποδώσει τις περιουσίες των Αλβανών, που δημεύτηκαν μετά τον πόλεμο του 1940. Περιουσίες Αλβανών που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς σε εγκλήματα πολέμου και οι οποίοι έφυγαν με τις δυνάμεις του Άξονα για να μην πέσουν στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.
Οι περιουσίες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται κυρίως στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη και σκόρπιες στη Θεσσαλία και βρίσκονται μετά τη δήμευσή τους σε χέρια Ελλήνων. Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκέφτεται να επιστραφούν! Και αφού δεν γίνεται να επιστραφούν, να αποζημιωθούν οι συνεργάτες των ναζί και οι απόγονοί τους!
Και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ηπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά».
3 Προτάσεις
α. Η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να ονομάζει τη Β. Ήπειρο με το όνομα της σε αντίθεση με τις φημολογούμενες προσπάθειες που γίνονται από διάφορους «κύκλους» κυβερνητικούς και μη για την απαλοιφή του.
β. Την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους όρους του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, το οποίο υπογράφτηκε μετά τον νικηφόρο αυτονομικό αγώνα το 1914, και δίνει ευρύτατες ελευθερίες στην Ελληνική μειονότητα όπως, αυτοδιοίκησης, εκπαίδευσης, θρησκείας, αστυνομίας κτλ. υπό την εγγύηση για την εφαρμογή και διατήρησή του, των Δυνάμεων που το υπέγραψαν .
γ. Τη Διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, που προβλέπονται από την Οικουμενική Διακήρυξη της Γεν Συνέλευσης του ΟΗΕ καθώς επίσης και από τις Συμφωνίες για τα πνευματικά, αστικά και κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία η Αλβανία έχει αναλάβει να σέβεται και από την τελευταία Συμφωνία [1996] που υπέγραψε με την Ελλάδα.
δ. Να γίνει οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, όπως είχε σχεδιαστεί και είχε γίνει αποδεκτό ‘’κατ’ αρχήν ‘’ και από τις δυο χώρες. Να απορριφθούν οι ενστάσεις της Αλβανίας αφού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Τα νησιά δηλαδή, δικαιούνται να έχουν ΑΟΖ αρκεί να το δηλώσουμε και να την προσδιορίσουμε.
ε. Καμία συσχέτιση με το βορειοηπειρωτικό ζήτημα και καμία συζήτηση δεν πρέπει να δέχεται η Ελλάδα για το περιουσιακό των συνεργατών των Ναζί σε εγκλήματα πολέμου και οι οποίοι έφυγαν με τις δυνάμεις του Άξονα για να μην πέσουν στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.
στ. Προσφυγή της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά της Αλβανίας η οποία με την επιθετική πολιτική της και την ασύδοτη προπαγάνδα της, απειλεί την εθνική μας ακεραιότητα και την Εθνική μας Ανεξαρτησία, κατά παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας και του Κατ. Χάρτη του ΟΗΕ. Διαταράσσει τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, η συνέχισή των οποίων προκαλεί τον κίνδυνο διατάραξης της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας της περιοχής , για αυτό θα πρέπει να διαταχθούν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της .
ζ. Αποστολή ΝΟΤΑΣ Διαμαρτυρίας προς την Αλβανική Κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις πάσης φύσεως διακηρύξεις της κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και της Ελληνικής μειονότητας και να αποσύρει τους χάρτες και τα βιβλία από τα Αλβανικά Σχολεία, με τα οποία διδάσκεται η νεολαία της Αλβανίας πλαστογραφημένη την Ιστορία της, ότι δήθεν οι ιστορικές προσωπικότητες των Ελλήνων είναι Αλβανοί κτλ καθώς επίσης και ότι τμήματα της Ελληνικής Επικράτειας μέχρι την Αμφιλοχία και τον Αμβρακικό κόλπο, τη Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα, ανήκουν στην Αλβανία.
στ. Η Ελλάδα ενώπιον αυτής της ασύδοτης προπαγάνδας των Αλβανών θα πρέπει να τους θέσει τακτή προθεσμία, η παρέλευση της οποίας θα δίνει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ασκεί Veto και να διακόπτει όλες τις συνομιλίες , για την ένταξη της Αλβανίας στους Διεθνείς και Δυτικο-Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς.
η. Η Ελλάδα να προχωρήσει στον ουσιώδη έλεγχο των συνόρων , μεταξύ των δύο χωρών και στην απαγόρευση εισόδου και εξόδου με παράνομο τρόπο ατόμων και εμπορευμάτων.
Εάν παρά ταύτα, η Αλβανία συνεχίσει την προπαγάνδα και τις απειλές της εναντίον της χώρας μας, πρέπει να λάβει άμεσα τα παρακάτω μέτρα:
(1). Να απελάσει μεγάλο αριθμό Αλβανών που ζουν παράνομα στην Ελλάδα, αδιακρίτως φύλου, ηλικίας, θρησκεύματος, εργασίας κ.τ.λ.
(2). Να διακόψει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις αλλά και τις έμμεσες σε διεθνές επίπεδο, μέχρι η Αλβανική κυβέρνηση καταλάβει ότι πρέπει να σέβεται και εφαρμόζει τις διεθνείς και διμερείς συμβάσεις που μας αφορούν.
- Ένα από τα καθημερινά προβλήματα των Βορειοηπειρωτών είναι το ασφαλιστικό. Κατόπιν μελέτης που έγινε αποδείχθηκε ότι οι Έλληνες της Β. Ηπείρου οι οποιοι εργάσθηκαν κατά το πρότερο βίο τους και στις δύο χώρες σήμερα είναι παντελώς ανασφάλιστοι καθόσον δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο από τις νομοθεσίες των δύο κρατών, αφού τα δύο κράτη Ελλάδα και Αλβανία δεν συνεργάζονται στον τομέα αυτό. Το Ελληνικό κράτος οφείλει να νομοθετήσει σχετικά με τις συντάξεις των Β.Ηπειρωτών και να στηρίξει τους Έλληνες που ζουν στη Β Ηπειρο και εργάσθηκαν στο παρελθόν και στην Ελλάδα, δίνοντας σε αυτούς κατ’ εξαίρεση «Αναλογική Σύνταξη». Άλλη λύση είναι να τους επιστρέψει τις εισφορές που έχουν οι ίδιοι πληρώσει στους Ελληνικούς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ώστε από μόνοι τους να ασφαλιτούν στον ιδιωτικό Φορέα.
Ιωάννης Σακκάς
Υποψήφιος Ελληνικής Λύσης Β! Αθηνών Νοτίου Τομέα. Γεννήθηκε στη Μεσσηνία, είναι κάτοικος Ηλιούπολης Αττικής. Είναι Αξιωματικός (ε.α) του Πολεμικού Ναυτικού. Ως εν ενεργεία Αξιωματικός φοίτησε σε σχολές του ΠΝ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Υπηρέτησε σε μάχιμες υπηρεσίες και στα Γενικά Επιτελεία του ΓΕΝ, ΓΕΕΘΑ και στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.