Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 08/03/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 08/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα ακόμη νομοσχέδιο, με δύο θέματα που είναι στην ουσία εντελώς ασύνδετα μεταξύ τους – προβληματικά όμως και τα δύο, αν και από διαφορετικές πλευρές.

– Το πρώτο θέμα, στο πρώτο μέρος, αφορά την κύρωση της σύμβασης για το πολυδιαφημισμένο πακέτο ανάκαμψης της ΕΕ – με ένα ανεπαρκές ποσόν τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία έχει βυθιστεί σε μία από τις χειρότερες υφέσεις συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά τις διαδοχικές αναπροσαρμογές της ΕΛΣΤΑΤ που θυμίζουν δημιουργική λογιστική και τα γνωστά Greek Statistics.

– Το δεύτερο μέρος ρυθμίζει τα θέματα της αύξησης κεφαλαίου του ΤΧΣ που ως γνωστόν, μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ και με την ΕΤΑΔ, ανήκει στο Υπερταμείο των ξένων, στο οποίο έχουν μεταφερθεί όλα μας τα περιουσιακά στοιχεία – θυμίζοντας πως μπορεί μεν να ιδρύθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν προϋπόθεση του 3ου μνημονίου που υπεγράφη και από τα τρία κόμματα της Τρόικα εσωτερικού.

– Oι τράπεζες ταλαιπωρούν τους Πολίτες με τη μείωση του δικτύου τους, καθώς επίσης τις ΜμΕ επιχειρήσεις, αδιαφορώντας στην ουσία για το δανεισμό της πραγματικής οικονομίας και για τις τραπεζικές εργασίες.

– Η σημερινή ρύθμιση πάντως είναι η απάντηση στην άρνηση της αύξησης κεφαλαίου που είχε προτείνει ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Paulson – ενώ παρουσιάζεται μεν ως κρατικοποίηση της, αλλά μάλλον πρόκειται για την απαλλοτρίωση της από το ΤΧΣ των ξένων.

– Η παρούσα ρύθμιση που στην ουσία έχει ένα και μόνο σκοπό, την ανάληψη του ελέγχου της Πειραιώς από το ΤΧΣ, αναφέρεται στην 9η αξιολόγηση.

– Εμείς πάντως δεν θα μπορούσαμε να υπερψηφίσουμε ποτέ νόμο που υποστηρίζει το καθεστώς του Υπερταμείου των ξένων – ειδικά στο χώρο των τραπεζών, ως αποτέλεσμα των ιδιαίτερα καταστροφικών μνημονίων, του 2ου και του 3ου.

– Το ΤΧΣ τοποθετώντας 1.5 δις ευρώ στη Πειραιώς μένει με ίδια κεφάλαια 3.5 δις ευρώ περίπου. Ενώ θα ακολουθήσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων της πανδημίας. Πως θα ανταπεξέλθει; Με αύξηση κεφαλαίου, ίσως. Αλλά από ποιον και πώς;

– Στο εννεάμηνο του 2020, το ΤΧΣ είχε ζημίες 1.5 δις ευρώ από κέρδη 1.2 δις ευρώ την ίδια περίοδο του 2019.

– Μέχρι σήμερα, μόλις 7 χώρες μέλη έχουν εγκρίνει τη συγκεκριμένη απόφαση (Οδηγία 2020/2053 της ΕΕ).

– Το συνταγματικό δικαστήριο της Πολωνίας συνεχίζει να έχει αντιρρήσεις, όσον αφορά τη σύνδεση της χρηματοδότησης με το Δίκαιο της ΕΕ.

– Τέτοια θέματα δεν απασχολούν βέβαια τις ελληνικές κυβερνήσεις που σκύβουν διαρκώς το κεφάλι – ούτε καν στην περίπτωση των μνημονίων που έχει αποδειχθεί ξεκάθαρα πως έχουν αντισυνταγματικές διατάξεις, όπως την περικοπή των συντάξεων.

– Τα οικονομικά της ΕΕ ήταν προβληματικά ήδη από το 2017 – γεγονός που σημαίνει πως το πακέτο αυτό αποτελεί στην ουσία μια «ευκαιρία» για να ενισχυθούν τα έσοδα, ειδικά μετά το Brexit.

– Στο σημείο (19) αναφέρονται δάνεια προς τα κράτη – σημειώνοντας πως τα δάνεια δεν αποτελούν στήριξη, αλλά δεσμεύσεις και υποχρεώσεις για την ήδη χρεοκοπημένη χώρα μας.

– Το συνολικό πακέτο που ανακοινώθηκε για τη «διάσωση της Ευρώπης», ύψους 2,8 τρις €, ακούγεται μεγαλειώδες – έως ότου βέβαια το αναλύσει κανείς στα επί μέρους συστατικά του.

– Η Ελλάδα θα λάβει μόλις 750 εκ. € από 1,7 δις € που θεωρούσε προηγουμένως – τεκμηριώνοντας το λάθος της κυβέρνησης που προωθεί το τέλος του λιγνίτη για το 2022, όταν η Γερμανία για το 2038, ενώ ασφαλώς με τα 750 εκ. € δεν μπορεί να στηρίξει τις περιοχές που καταδικάζει στην κατάργηση του λιγνίτη.

– Τα 360 δις € είναι δάνεια, έναντι ανταλλαγμάτων προφανώς – ενώ οι επιδοτήσεις μειώθηκαν στα 390 δις €

– Η εκταμίευση των ποσών θα γίνεται μόνο όταν τα κράτη τεκμηριώνουν αξιόπιστα την πρόοδο τους, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ – οι οποίοι όμως δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμη!

– Τα χρήματα από το Ταμείο Ανασυγκρότησης, τα 750 δις €, υπόκεινται στο ονομαζόμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» – στο όργανο ελέγχου δηλαδή της οικονομικής πολιτικής της Κομισιόν.

– Το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» απαιτούσε στο παρελθόν από διάφορα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν ακραία νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Προηγούμενο άρθροΑναστασία Αικατερίνη Αλεξοπούλου – Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών 08/03/2021
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 08/03/2021