Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 28/07/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
-Καλούμαστε να αποφασίσουμε για κάτι που όλα τα χαρτιά είναι κλειστά ενώ επενδυτής όπως είδατε προηγουμένως δεν απάντησε σε κανένα ερώτημά μας . Μεταξύ άλλων δεν έχουμε καν τη διμερή συμφωνία που είπε ότι έχει κατατεθεί από τις 21/ 12 την οποία φυσικά θα έπρεπε να έχουμε για να καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει .
– Κοιτάξτε, καταλαβαίνω ότι είναι επιχειρηματίας και ότι δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει τέτοιου είδους εξηγήσεις αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, θέλει να εξαγοράσει μια εταιρεία του δημοσίου με τεράστια διαγραφή και με προϋποθέσεις που γνωρίζουμε όλοι άρα, πρέπει να υπάρχει η αντίστοιχη ενημέρωση. Εμείς πως θα αποφασίσουμε χωρίς να γνωρίζουμε;
– Τώρα κι ένα ακόμη θέμα που δεν γνωρίζω αν είναι σωστό, έχω ακούσει ότι έχει ενδιαφερθεί επίσης για τα ναυπηγεία ο Όμιλος Σπανόπουλου ο οποίος έχει ναυπηγεία στο Πέραμα και στη Σαλαμίνα, δεν το ξέρω ούτε γνωρίζω τον Όμιλο. Απλά, θα ήθελα μια απάντηση αν πραγματικά, υπάρχει και ένα δεύτερο ενδιαφέρον και αν έχει εξεταστεί αυτό το ενδιαφέρον.
– Τώρα, γενικότερα μας έκανε μεγάλη εντύπωση και εχθές ο εκβιασμός που χρησιμοποιήσατε κύριε Υπουργέ, όσον αφορά τα δύο άλλα κόμματα και συνοδοιπόρους σας στα μνημόνια το Σύριζα και το ΠΑΣΟΚ.
–Ειλικρινά μας στενοχωρεί, το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν την ικανότητα να λειτουργήσουν επιχειρηματικά όπου πρέπει. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα το σημερινό των Ναυπηγείων Ελευσίνας, παρακαλάμε τους Αμερικανούς μέσω ενός επενδυτή να τα διασώσουν, παρέχοντάς μας 102 εκατ. ευρώ ή 120 εκατ. ευρώ, αν γίνει κάτι αργότερα.
– Ειλικρινά όταν ξεπουλάμε τα πάντα και λειτουργούμε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο, από πού αλήθεια θα έχει έσοδα η χώρα μας, μόνο από φόρους, πόσο ακόμη θα αντέξουν οι Έλληνες τις κρατικές φοροεπιδρομές, όπως σήμερα μέσω του πληθωρισμού.
– Ειδικά όσον αφορά τις οφειλές προς τις ΣΕΠΑΛ, που είπατε κύριε Υπουργέ ότι κάναμε λάθος, μπορεί, αλλά θα σας ρωτήσω το εξής, δεν αναφέρεται πουθενά το ποσοστό ανάκτησης από το οποίο ξεκινάει κανείς, αλλά μόνο η αποπληρωμή του, η οποία θα διενεργηθεί συνυπολογίζοντας τόκους και κεφάλαιο.
– Φαίνεται βέβαια πως το αποσύρατε με τη νομοθετική βελτίωση, αλλά η πρόθεση και η ουσία παραμένουν, εκτός εάν ο ενδιαφερόμενος διαχειριστής- δεν τον λέμε επενδυτή, αφού δεν έχουμε κάποιο τίμημα, ούτε εγγυημένη επένδυση- δεχτεί οι πληρωμές στους εργαζόμενους να αποδεσμευτούν από τις εισπράξεις και να καθοριστούν με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο επόμενο έτος, εάν όχι αμέσως.
– Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί πάντως και θα έπρεπε, είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της όλης διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί, από την ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου από τη Βουλή και μετά, ειδικά επειδή η ενδιάμεση περίοδος παρέχει ένα καθεστώς ιδιαίτερα ευνοϊκής λειτουργίας, όπου ο διαχειριστής δεν υποχρεώνεται να εξοφλήσει τις οφειλές που δημιούργησε, σύμφωνα με την παράγραφο 15.
– Ως εκ τούτου, θα πρέπει η ενδιάμεση περίοδος να καθορισθεί ρητά, έτσι ώστε να γνωρίζουμε την ενδεχόμενη επιβάρυνση των ΝΒΕΕ από την ONEX, εάν δεν ολοκληρωθεί. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για όλους τους ενδιαφερόμενους, κυρίως για τους εργαζόμενους και για το Δημόσιο, όπως επίσης το business-plan που δεν έχει κατατεθεί και κατά τα λεγόμενα του κ. Ξενοκώστα, θα το έχει και αυτό η Ε.Υ., όλα η Ε.Υ., εμείς απολύτως τίποτα.
– Ειδικά όσον αφορά την αμερικανική κρατική DFC, που αναφέρατε χθες και ο κ. Ξενοκώστας σήμερα, λέγοντας πως θα στηρίξει τον επενδυτή με 102 ή με 120 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τις δικές μας εμπειρίες, οι Αμερικανοί είναι πολύ τυπικοί, ενώ ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Με βάση εδώ την ενημέρωσή μας από την ιστοσελίδα της DFC, επενδύει μεν χρήματα, αλλά έως το ανώτατο το 80% όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά για να μην λέμε θεωρίες, ενώ σε άρθρο αναφέρονται 102 εκατ. ευρώ, το ίδιο ποσό. Εάν λοιπόν υποθέσουμε πως θα τοποθετήσει το μάξιμουμ, το 80% δηλαδή, τα υπόλοιπα 25,5 εκατ. ευρώ έως τα 127,5 εκατ., ποιος θα τα καταβάλει; Ρωτήσαμε τον κ. Ξενοκώστα, μας είπε «η E.Y. τα ξέρει». Ο κ. Ξενοκώστας ή η E.Y.;