Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους στις 11/11/2022, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών: α) «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2020» και β) «Κύρωση του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2020 έως 31/12/2020».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Θα ξεκινήσουμε τώρα από τη διαδικασία όσον αφορά το λογιστικό, καθώς επίσης και το ότι η αποτίμηση των συμμετοχών και των παγίων του δημοσίου πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Δεν βρίσκουμε το λόγο, δεν θα έπρεπε μάλλον, να έχει παραταθεί για το 2025 ενώ ήταν για την 1/1/2023, ενώ όσον αφορά το Υπερταμείο των ξένων έπρεπε να είχε ήδη γίνει αφού είναι εκτός δημοσίου και ελέγχεται από διεθνείς ελεγκτικές.
– Οο προϋπολογισμός του 2020 κατέληξε στα σκουπίδια, όπως είχαμε προβλέψει, κυρίως λόγω του κακού χειρισμού της οικονομίας μας και των αχρείαστων lockdowns, όπως απέδειξαν άλλες χώρες, για παράδειγμα η Ελβετία, η Σουηδία και αρκετές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.
– Σημειώθηκε δε υποαπόδοση εσόδων κατά 6,3 δις και υπέρβαση εξόδων κατά 13,6 δις. Το έλλειμμα καλύφθηκε με την εκτόξευση του δανεισμού. Επίσης, με τα Repos που μεταφέρουν έσοδα στις τράπεζες. Η υστέρηση στα έσοδα κατά 6,3 δις οφείλεται κυρίως στις μειωμένες εισπράξεις φόρων κατά 9,49 δισ. Ενώ παραμένει υψηλότερο μέρος των φόρων ο ΦΠΑ, κάτι που συνεχίζεται εν μέσω πληθωρισμού επιβαρύνοντας τους ασθενέστερους. Η Κυβέρνηση όμως επιμένει. Προφανώς, για να αυξήσει πληθωριστικά το ΑΕΠ και τα φορολογικά έσοδα.
– Οι κυριότερες επιμέρους κατηγορίες εξόδων στις οποίες οι πληρωμές υπερέβησαν τα ποσά που είχαν προϋπολογιστεί είναι οι ακόλουθες:
– Πρώτον, η επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις 5,13 δις., που τελικά δεν θα επιστραφεί απ’ ότι καταλαβαίνουμε.
– Δεύτερον, λοιπές μεταβιβάσεις σε νομικά πρόσωπα, φυσικά πρόσωπα και φορείς 1,78 δισ., όπου πρόκειται για πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με σκοπό τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων Covid-19.
– Τρίτον, πληρωμές για λοιπές μεταβιβάσεις σε φυσικά πρόσωπα και φορείς χωρίς νομική προσωπικότητα, οι οποίες υπερέβησαν τα προϋπολογισθέντα κατά 2,249 δισ. – τι τους κάνουν τους Προϋπολογισμούς αλήθεια;
– Τέταρτον, κάποια μικρότερα ποσά κάτω του ενός δισ., για επιχορηγήσεις επενδύσεων σε ΟΤΑ κατά 685,25 εκατ. και σε λοιπά νομικά πρόσωπα για κτίρια 525 εκατομμύρια.
– Για την κάλυψη των έκτακτων δαπανών πάντως, ψηφίστηκαν έξι συμπληρωματικοί Προϋπολογισμοί συνολικού ύψους 14,947 δισ.
– Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής:
– Πώς προέκυψαν οι συντελεστές εισπραξιμότητας στη σελίδα 16 του Απολογισμού;
– Δεύτερον, γιατί εφαρμόστηκε ένας γενικός συντελεστής και δεν υπήρξε διαχωρισμός ανάλογα με την περίπτωση; Δηλαδή, για μεγάλες απαιτήσεις να γίνει η διαγραφή με βάση τη νομική διαδικασία διεκδίκησης, ενώ για τις μικρότερες να εφαρμοστεί ένας γενικότερος συντελεστής.
– Όσον αφορά τώρα το Τακτικό Αποθεματικό, συνεχίζει δυστυχώς να χρησιμοποιείται για να κλείνει κενά, «τρύπες» δηλαδή, των υπουργείων, αντί για έκτακτες και μη προβλέψιμες δαπάνες.
– Όσον αφορά τώρα τις συμμετοχές και την καταγραφή τους, είναι εντελώς αναξιόπιστα. Ενώ συνολικά η αξία των μη εισηγμένων μετοχών σε επιχειρήσεις είναι 21,9 δις, με την ανάλυση που δίνεται στο παράρτημα στη σελίδα 58 του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
– Εν προκειμένω, κάνουν εντύπωση τα εξής: πρώτον, η σημαντικότερη συμμετοχή είναι η Εγνατία Οδός με 6,1 δισ., η οποία προωθείται ως παραχώρηση «ξεπούλημα» με τελείως διαφορετικές τιμές.
– Δεύτερον, ο Ο.Σ.Ε. με τις τεράστιες και συνεχιζόμενες ζημίες που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, έχει αξία 97,8 εκατ. Ενώ η υπηρεσία μεταφέρθηκε στην ιταλική κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ που τελικά επιδοτείται.
– Τρίτον η ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. έχει αξία μόλις 4,4 εκατ. Εδώ δεν την ξέρουμε την εταιρεία. Περί τίνος ακριβώς πρόκειται;
– Τέταρτον, τα λιμάνια καταγράφονται με εξευτελιστικές αξίες και τελικά ξεπουλιούνται.
– Πέμπτον, η Αμυντική μας Βιομηχανία καταγράφεται με μηδενική αξία, μόνο με την ΕΑΣ να έχει αξία μόλις 21,6 εκατομμύρια.
– Έκτον, η ΛΑΡΚΟ εμφανίζονται επίσης σε μηδενική αξία. Ενώ το Υπερταμείο με μόλις 2,3 δις. Πώς υπολογίζεται το Υπερταμείο να έχει 2,6 δις με τις θυγατρικές που έχει;
– Θα σταματήσει επιτέλους η τακτική του να εμφανίζονται κοινωνικές δαπάνες μέσα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το λέμε από την αρχή, χρειάζεται για να αναπτυχθεί η οικονομία και πρέπει να έχουμε μια καθαρή εικόνα για το πόσο είναι, για το πόσο θα διατίθεται πραγματικά για την οικονομία. Επίσης, πόσο από το συγχρηματοδοτούμενο μέρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων των 2,6 δις καλύφθηκαν από την Ε.Ε. και πόσο από το δημόσιο.