Βασίλης Βιλιάρδος – Ερώτηση στον Υπουργό 09/04/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12/03/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: “Κύρωση της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. “Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19”, έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα:

– Αναφέρθηκε σε ένα έκτακτο εργαλείο ανάγκης για την υγεία. Τι ποσό αφορά αυτό; Πόσο δικαιούμαστε αυτό το ποσό συγκριτικά με κάποια άλλη χώρα του δικού μας μεγέθους και με ποιες προϋποθέσεις;

– Το δεύτερο ερώτημα αφορά τα ANFAs και τα SMPs που μας οφείλουν οι Ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε αν τα ζητήσετε και αν τελικά θα τα πάρουμε.

– Το τρίτο ερώτημα αφορά τον ESM.

– Το τέταρτο ερώτημα έχει σχέση με τη συμμετοχή μας στο QE. Αν δεν κάνουμε λάθος, απλά μας δόθηκε ένα επιπλέον ποσόν από τα 7-8 δισεκατομμύρια που είχαμε στα 15 δισεκατομμύρια. Εάν ισχύει αυτό, τότε είναι περιορισμένη η συμμετοχή μας, οπότε πρέπει να το γνωρίζουμε.

– Το πέμπτο ερώτημα είναι πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτό το QE. Θα αφορά μόνο τη ρευστότητα των τραπεζών; Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν πρόβλημα ρευστότητας;

– Το έκτο ερώτημα είναι αν θα χρησιμοποιηθεί μέρος του για το δανεισμό του Δημοσίου, αν υπάρχει δηλαδή τέτοια δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί.

– Το έβδομο ερώτημα είναι εάν η τρόικα απαγορεύει την αναστολή των πλειστηριασμών και το συνδέει αυτό με το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ». Δηλαδή, εφόσον υπάρχει το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», τότε απαγορεύεται να υπάρχει αναστολή πλειστηριασμών.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 09/04/2020
Επόμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Ολομέλεια 09/04/2020