Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 01/11/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 1/11/2022, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Σε σχέση με τον πληθωρισμό που γίνεται συζήτηση, είναι καλό να γνωρίζει κανείς ότι είναι συγκριτικά σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Όταν, λοιπόν, λέμε 9,8% τον Οκτώβριο του 2022, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πέρυσι τον Οκτώβριο ήταν στο 3,4% και όσον αφορά τον Σεπτέμβρη ήταν φέτος στο 12%, αλλά πέρυσι στο 2,2%, οπότε η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη για να αναφερόμαστε σε μείωση του.

– Όπως αναφέραμε στην επιτροπή, το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμη Κύρωση Φορολογικών Διαδικασιών ακολουθώντας την αντίστοιχη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ψηφίστηκε πρόσφατα. Οι δύο αυτές κυρώσεις εφαρμόζουν το προαπαιτούμενο νούμερο 199 του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ τα προαπαιτούμενα περιγράφονται ως ορόσημα, θυμίζοντας τη μετονομασία της Τρόικα σε «Θεσμούς».
Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μία εκούσια απόφαση της Κυβέρνησης, αλλά για μία εντολή ουσιαστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, εάν δεν τηρούταν, δεν θα μπορούσαν να εισπραχθούν τα χρήματα που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο.

– Σε σχέση τώρα με την απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας που δήθεν επιδιώκεται από όλες τις κυβερνήσεις, χωρίς να επιτυγχάνεται ποτέ, οφείλουμε να αναφέρουμε ότι μεταξύ των ετών 2010 και 2016, έχουν ψηφιστεί δέκα επτά φορολογικά νομοσχέδια, ενώ συνολικά τριάντα επτά από το 2022, σύμφωνα με τη μελέτη της diaNEOsis, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πολυνομία και Κακονομία στην Ελλάδα».

– Εκτός αυτών, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τροπολογιών και υπουργικών αποφάσεων, κάτι που δεν πιστεύουμε πως θα αλλάξει όσο κυβερνούν την Ελλάδα τα κόμματα που την κατέστρεψαν.

– Παρεμπιπτόντως, σε όλες τις χώρες που οδηγήθηκαν στο ΔΝΤ μια φορά διαδοχικά με μια μόνο εξαίρεση ενώ η Ελλάδα είναι η μοναδική στην παγκόσμια ιστορία που της επιβλήθηκαν τρία συνεχή μνημόνια το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα σε όλες αυτές τις χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας εξαφανίστηκε εντελώς. Εύλογα, αφού διαφορετικά, δεν καθαρίζει η βρωμιά. Μόνο στην Ελλάδα δεν συνέβη και παραμένουν τα ίδια κόμματα. Οπότε, καταλαβαίνει κανείς για ποιον άλλον λόγο συνεχίζονται και θα συνεχίζονται τα μαρτύρια των Ελλήνων.

– Όσον αφορά τώρα το δεύτερο ζητούμενο, τη διαφάνεια, πώς είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς την Κυβέρνηση, όταν έχει διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το δημόσιο, χωρίς να έχει παρασχεθεί καμία αιτιολόγηση; Ειδικότερα, από τον απολογισμό του 2019 έχουν διαγράφει ως μη εισπράξιμες απαιτήσεις συνολικού ύψους 100,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οπότε οι οφειλές μειώθηκαν από τα 104,1 δισεκατομμύρια στα 3,7 δισεκατομμύρια

– Σχετικά τώρα με το τρίτο ζητούμενο, με την ασφάλεια δικαίου και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πώς θα επιτευχθούν όταν τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί με τα μνημόνια, παρά την καταστροφή της οικονομίας που προκάλεσαν και την εξαθλίωση των Ελλήνων; Εν προκειμένω, τα φορολογικά έσοδα ανέρχονταν στο 19,8% του ΑΕΠ μας το 2009, έχοντας αυξηθεί το 2020 στο 24,8% 5% περισσότερο αποτελώντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

– Οι έλεγχοι πάντως εκ μέρους της ΑΑΔΕ δεν αποδίδουν, σύμφωνα με τον απολογισμό της από το 2021.

– Αποδεικνύεται επιπλέον από το γεγονός ότι δεν έχουν προκύψει εισπράξεις από τις γνωστές λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, όπως σε άλλες χώρες που υπήρχαν εισπράξεις από τις συγκεκριμένες λίστες.

– Αυτό που χρειάζεται, πάντως, η Ελλάδα είναι η παραγωγή πλούτου και η μείωση των πόρων, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ φυσικά, για να γίνεται η μείωση αισθητή από όλους και όχι για όσους μπορούν να φοροαποφεύγουν νόμιμα, όπως με τα Family offices που δρομολόγησε η σημερινή Κυβέρνηση ή με τις off shore.

-Είναι απαράδεκτο να είναι αρμόδια για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων της χώρας μας μια ξένη αρχή που μας έχει επιβληθεί από τους δανειστές, μη ελεγχόμενη καν, από το Υπουργείο Οικονομικών. Μια ανεξάρτητη αρχή η οποία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμά μας ούτε προστέθηκε στην πρόσφατη αναθεώρησή του. Η ΑΑΔΕ, δηλαδή, η οποία είναι στην ουσία ο δεύτερος πυλώνας της μνημονιακής ληστείας των Ελλήνων, ενώ ο πρώτος είναι το Υπερταμείο στο οποίο έχουν μεταφερθεί σχεδόν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, χωρίς καν την εκτίμησή τους, με στόχο φυσικά το ξεπούλημά τους.

-Το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων αυξήθηκε κατά 70 δισεκατομμύρια από το 2017 έως το 2021. Εβδομήντα δισεκατομμύρια χρωστούν οι Έλληνες επιπλέον από το 2017, ενώ μόνο το «κόκκινο» αυξήθηκε από το 2017 κατά 36 δισεκατομμύρια. Δεν πρόκειται, αλήθεια, για μια απίστευτα καταστροφική εξέλιξη;

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 01/11/2022
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 01/11/2022