Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 26/10/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ και άλλες περιβαλλοντικές διατάξεις».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Το σχέδιο νόμου είναι προαπαιτούμενο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχοντας το τεκμηριώσει στην Επιτροπή, όπως άλλωστε τα περισσότερα που καταθέτει τελευταία η Κυβέρνηση των συνεχών και απίστευτων πραγματικά σκανδάλων διαφθοράς.
– Πρόκειται για την ενσωμάτωση της οδηγίας 944/2019, όπου όμως ο ν.4001 του 2011 που τροποποιεί με την ονομασία «Λειτουργία ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου» είναι των Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ από το 2011. Αποτελεί, λοιπόν, ένα κλασικό παράδειγμα του ότι το κράτος έχει συνέχεια με την έννοια πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ αλληλοσυμπληρώνονται εξυπηρετώντας μόνο τους ξένους.
– Συνεχίζοντας, τοποθετήθηκε στη διαβούλευση με πενήντα εννέα άρθρα, λαμβάνοντας μόνο είκοσι επτά σχόλια, επειδή στα περισσότερα δεν επιτρεπόταν ο σχολιασμός, ενώ κατατέθηκε προς ψήφιση με επιπλέον δώδεκα άρθρα τροπολογιών, συν τρεις τροπολογίες σήμερα.
– Ρωτήσαμε την αιτία, αλλά δεν πήραμε καμία απάντηση, όπως άλλωστε σχεδόν σε κανένα από τα πάρα πολλά ερωτήματα που θέσαμε. Πώς είναι αλήθεια δυνατόν να ζητά η Κυβέρνηση τη στήριξή μας, χωρίς να δίνει απαντήσεις; Δεν είναι εντελώς απαράδεκτο
– Θυμίσαμε πάντως πως ο ΔΕΔΔΗΕ πριν τον ξεπουλήσει, ποιος άλλος, ο κ. Χατζηδάκης θα εγκαθιστούσε επτά εκατομμύρια μετρητές με δικό του κόστος, ενώ τώρα έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός 7,3 εκατομμυρίων μετρητών προϋπολογισμού 850 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου. Ελπίζουμε πάντως πως θα πληρωθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς επίσης πως θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα ή τουλάχιστον με ελληνική συμμετοχή.
– Στο έκτο μέρος υπάρχουν τροπολογίες για χωροταξικά, πολεοδομικά και δασικά θέματα, καθώς επίσης ορισμένα άλλα άρθρα με εντελώς διαφορετικό αντικείμενο. Για παράδειγμα, για τον αγωγό πετρελαίου στο άρθρο 70, για το στάδιο Καραϊσκάκη στο 60, για τουριστικές κατασκηνώσεις στο 66, για νομιμοποίηση ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις χωρίς τη σχετική άδεια στο 68 και για ακύρωση αναδασώσεων στο 65, καθώς επίσης για μία εθνική στρατηγική για το περπάτημα στο άρθρο 69. Μάλιστα, έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και χρειαζόμαστε μόνο μια εθνική στρατηγική για το περπάτημα. Όλα τα άλλα είναι λυμένα.
– Ως συνήθως, πάντως, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν αναφέρει κανένα κόστος, αλλά μόνο την ενίσχυση των ρητινεργατών που, ασφαλώς, θα στηρίξουμε.
– Συνεχίζοντας, θα περίμενε κανείς σε ένα σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ειδικά σε κάποιο που αφορά την αγορά ενέργειας, να δει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας που μαστίζονται από την ενεργειακή ακρίβεια, που κυριολεκτικά τρέμουν όταν αντικρίζουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού και των καυσίμων. Για μια κατάσταση που αποτελεί τη βασική αιτία γενικότερα της ακρίβειας, για την οποία ακρίβεια η Κυβέρνηση δεν θέλει να πάρει την ευθύνη, μεταθέτοντας την στον Πούτιν και στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ η αύξηση του κόστους της ενέργειας είχε ξεκινήσει πολύ πιο πριν.
– Όσον αφορά, δε, τις αιτίες της ανόδου της τιμής του ρεύματος ή γενικότερα της ενέργειας, δεν δίνεται, δυστυχώς, ποτέ η απαιτούμενη σημασία στην κερδοσκοπία, όπου στο παράδειγμα του ντίζελ, όταν κόστιζε το βαρέλι πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες 200 δολάρια, το κέρδος των διυλιστηρίων είχε αυξηθεί από 15,7 δολάρια στο βαρέλι προηγουμένως, στα 86,5 δολάρια. Είχε σχεδόν πενταπλασιαστεί.
– Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση μάς απογοήτευσε για ακόμη μία φορά αφού αυτά που αναφέρονται στο σχέδιο νόμου δεν ελαφρύνουν καθόλου τους πολίτες.
– Διακρίναμε μια εμμονή στις αντιπαραγωγικές ΑΠΕ, που θεωρούνται βιώσιμες απλά και μόνο επειδή επιδοτούνται, πάντοτε προς όφελος του ενεργειακού καρτέλ και εις βάρος των πολιτών. Εκτός αυτού, υπάρχουν προβλέψεις για την απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά ενέργειας, χωρίς ξεκάθαρους περιορισμούς σύνδεσης νέων εγκαταστάσεων, προς εξυπηρέτηση, ξανά, του ενεργειακού καρτέλ.
– Το γεγονός πάντως της άναρχης ανάπτυξης των ΑΠΕ, ακόμη και σε εύφορη γη υψηλής παραγωγικότητας, μετακινεί αναμφίβολα το σχετικό κόστος στους πολίτες, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν τις επενδύσεις σε ΑΠΕ όπως με το ΕΤΜΕΑΡ όταν την ίδια στιγμή μένει ανεκμετάλλευτος ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας.
– Στο άρθρο 66 ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστάσεις σε ακίνητα δασικού χαρακτήρα του ελληνικού δημοσίου ή του ΕΟΤ, χωρίς να απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης από τον οικείο δασάρχη ή έστω η γνωμοδότησή του για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των εν λόγω έργων και δραστηριοτήτων.