Βασίλης Βιλιάρδος – Υπογράφουμε συμβάσεις χωρίς κανένα αντάλλαγμα

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29/01/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών: “Κύρωση του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”.

Παρέμβαση Ανδρέα Λοβέρδου: 10:29

Απάντηση Κυριάκου Βελόπουλου: 11:35

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η Ελλάδα βρίσκεται σε τρισχειρότερη θέση σε σχέση με το 2010, όταν οδηγήθηκε σκόπιμα στην παγίδα του ΔΝΤ.

– Η παγίδα στήθηκε μάλλον από κοινού, τόσο από τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και από το ΔΝΤ.

– Ποιο ήταν το πιθανό κίνητρο του Γιώργου Παπανδρέου; Δεν πιστεύουμε πως ήταν τα κέρδη που λέγεται πως αποκόμισε ο αδελφός του στοιχηματίζοντας στα γνωστά CDS.

– Ποιο ήταν το κίνητρο του ΔΝΤ; Αφ’ ενός μεν η εμπλοκή του στην ευρωζώνη για να μπορέσει να ελέγξει το ευρώ και αφ’ ετέρου η εύρεση νέων εσόδων, για να καλύψει τα έξοδά του.

– Στην κατάσταση που βρισκόμαστε δεν πρέπει, ουσιαστικά, να υπογράφουμε καμία Σύμβαση, αφού μας ζητούνται τρομακτικές παραχωρήσεις χωρίς να μας προσφέρεται κανένα απολύτως αντάλλαγμα.

– Πώς να απαιτήσουμε ανταλλάγματα αν ισχύει ότι εμείς παρακαλάμε για την εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων; Ακόμη χειρότερα, προσφέρουμε μία σειρά από διευκολύνσεις, χωρίς να αναφέρεται στη Σύμβαση το κόστος τους για το ελληνικό δημόσιο.

– Προκύπτουν πολλά ερωτήματα από τη Σύμβαση: Ποιοι είναι οι λόγοι που οι ΗΠΑ χρειάζονται τις βάσεις στην Ελλάδα και σε τι κινδύνους ενδέχεται να μας βάλουν;

– Θεωρούμε απαραίτητη τη σύγκριση της Ελλάδας με την Τουρκία, όσον αφορά το εμπόριο τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωρίζοντας πως η Ελλάδα αποτελεί μία εναλλακτική λύση αντικατάστασης των αμερικανικών βάσεων στην Τουρκία, αφού εκείνη (η Τουρκία) έχει πλέον προσεγγίσει τη Ρωσία και ουσιαστικά απομακρύνεται σταδιακά από το ΝΑΤΟ.

– Υπάρχει αλήθεια περίπτωση να εγκατασταθούν τα αμερικανικά πυρηνικά στην Ελλάδα εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν τελικά την τουρκική βάση;

– Η Σύμβαση δεν κατοχυρώνει ούτε στο ελάχιστο τα ελληνικά συμφέροντα, ούτε στον οικονομικό τομέα, ούτε στην παροχή κάποιων εγγυήσεων ως προς την τουρκική διεκδικητικότητα, ούτε έστω στην προμήθεια κάποιου απαραίτητου εξοπλισμού για τις Ένοπλες Δυνάμεις με οικονομικές διευκολύνσεις.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Χαμηλό το όφελος για την ελληνική οικονομία από το σύστημα μεταφορών
Επόμενο άρθροΘέμα: “Μυστική σύσκεψη στο Μαξίμου για τον τούρκικο αναθεωρητισμό”