Αντιγράφει η ΝΔ το Πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ; Τουλάχιστον ας το κάνει σωστά!

Η Νέα Δημοκρατία προέβη σε παρουσίαση του «προγράμματος» της στις 21 Ιουνίου 2019. Δηλαδή δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές! Με πρόγραμμα ουσιαστικά εννοεί ένα 20σέλιδο πολύχρωμο και με μεγάλα γράμματα φυλλάδιο/έκθεση ιδεών με τίτλο «Ισχυρή Ανάπτυξη –Αυτοδύναμη Ελλάδα: Το Σχέδιο μας»

Το 20σέλιδο αυτό φυλλάδιο με την πολύχρωμη εμφάνιση και τις αραιά γραμμένες σελίδες περιέχει κακές αντιγραφές του προγράμματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ όσο αφορά την δημιουργία πλούτου/αύξηση του ΑΕΠ με αοριστίες σχετικά με το πως θα επιτευχθεί αυτό αλλά και γενικότερα  στις άλλες προτάσεις.

Οι εξόφθαλμες αντιγραφές του προγράμματος της ΝΔ ή ταυτοσημίες, αν θέλετε, με πρότερες προτάσεις της Ε.Λ. είναι οι εξής:

 • €15-20 δις συμβολή στο ΑΕΠ από τον πρωτογενή τομέα χωρίς εξειδίκευση του πως θα γίνει αυτό – σε αντίθεση με την λεπτομερή καταγραφή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
 • €20-25 δις από Ναυτιλία και Τουρισμό. Η δυνητική συμβολή της Ναυτιλία (ναυπηγοεπισκευή, εφοδιασμός, υποστήριξη) έχει γίνει κεντρικό μέρος του προγράμματος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. Όμως το ποσό που θα προκύψει από την Ναυτιλία και τις παρεπόμενες εργασίες αναφέρεται ως €25 δις από την Ε.Λ με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ. Συνεπώς η ΝΔ το υποεκτιμά.

Και σε άλλα σημεία του προγράμματος υπάρχουν επικαλύψεις τουλάχιστον ως προς το πνεύμα (πχ αντιμετώπιση δημογραφικού) αν και μπορεί να διαφέρουν στις λεπτομέρειες (νούμερα). Φυσικά οι αντιγραφές ή προτάσεις είναι προσχηματικές, αφού δεν έχουν καμιά επεξήγηση και εντοπίζονται μόνο σε κάποια από τα οικονομικά μέτρα. Φυσικά και δεν θα πραγματοποιηθούν αφού η ΝΔ έχει πλήρη συστράτευση με τις επιταγές των «δανειστών-Ευρωπαίων» που μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Γιατί να αλλάξει κάτι τώρα;

Οι ομοιότητες βέβαια σταματούν εκεί. Καμιά ομοιότητα δεν υπάρχει στο εθνικό πρόγραμμα, αφού για παράδειγμα η ΝΔ δεν αναφέρεται σε διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε στην ΑΟΖ, αλλά ούτε και στη συνθήκη των Πρεσπών – αλλά μόνο στην προώθηση των «Μακεδονικών προϊόντων» χωρίς να διευκρινίζει αν αυτά θα είναι από τα βόρεια ή τα νότια… Εκτός αυτού δεν αναφέρει πουθενά τον απαιτούμενο κεντρικό σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα, ούτε φυσικά για τη βιομηχανία.

Ακολουθεί αναλυτική αντιπαραβολή των δύο προγραμμάτων. Η σύγκριση αυτή περιλαμβάνει μερική καταγραφή του προγράμματος την Ε.Λ. και ολική για αυτό της ΝΔ, αφού το πρόγραμμα της Ε.Λ. είναι κατά πολύ εκτενέστερο. Συνεπώς να τονιστεί ότι η παρακάτω σύγκριση περιλαμβάνει μικρό μέρος του Προγράμματος της Ε.Λ.…

Πίνακας σύγκρισης προγραμμάτων ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ-ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Α. Οικονομία

Τομέας Θέσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Προτάσεις

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αντι-γραφή από ΝΔ;
Τομείς Δημιουργίας Πλούτου
Ναυτιλία Η συμμετοχή στο ΑΕΠ από την Ναυτιλία (ναυπηγοεπισκευή, εφοδιασμός, υποστηρικτικές και παρεπόμενες υπηρεσίες μπορεί να φτάσει τα €25 δις (ΙΟΒΕ) και 500.000 θέσεις εργασίας (από τα οποία €9 δις στην έμμεση κατανάλωση). Συμβολή από Τουρισμό και Ναυτιλία €20-25 δις

· €11 δις «κολλημένες» επενδύσεις τουρισμό (το Ελληνικό εκτιμάται σε €8 δις). Αυτές είναι οι 50.000 ποιοτικές θέσεις εργασίας για κηπουρούς και καθαρίστριες που ευαγγελίζεται η Ν.Δ;

(βλέπε υποσημείωση (i) για εκτίμηση ΝΔ)
Πρωτογενής τομέας και μεταποίηση τροφίμων Αύξηση του ΑΕΠ κατά €20 δις από υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, μεταποίηση). Αναφέρεται στο Δεκάλεπτο Ε.Λ Εντολή 4η 15 Μαΐου, 2019 και αναλυτικά το πώς θα γίνει στο Πρόγραμμα.

Κάποια μέτρα που θα το υποστηρίξουν:

·απαγόρευση εισαγωγών ομοειδών από τρίτες χώρες (€3 δις/ετος)

·σύνδεση φορολογικών κινήτρων στον τουρισμό (ξενοδοχεία) με τη χρήση εγχώριων προμηθειών (μόνο 15% αυτή τη στιγμή είναι εγχώριο ενώ στην Ιταλία το 75%)

·ιχθυοκαλλιέργειες σε βραχονησίδες €4 δις /έτος

·τράπεζα σπόρων-καινοτόμα γεωργικά προϊόντα (υπερτροφές, αρωματικά, θερμοκήπια κ.α)

·κλείσιμο των σύνορα με Βουλγαρία για το ‘ελληνοποιημενο’ γάλα και για κάθε προϊόν που χτυπά την Ελλάδα, αύξηση €4 δις/έτος

€15-20 δις από πρωτογενή τομέα (πως όμως;)

Άλλα μέτρα:

·  μείωση φορολογίας στο 10% για συνεταιρισμούς, κίνητρα για νέους αγρότες

·  αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ενισχύσεων της ΚΑΠ

· έλεγχος για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων

·  χρησιμοποίηση αναξιοποίητων γαιών του κράτους (ΕΛΓΟ, ΑΤΕ)

(βλέπε υποσημείωση (ii) για ασάφειες ΝΔ)
Μεταποίηση Ειδικότερα, εκτός των λοιπών μέτρων στήριξης της βιομηχανίας:

·ανάπτυξη φαρμακευτικής βιομηχανίας με βάση τα Ελληνικά βότανα, δημιουργούμε €10δις /έτος

·αμυντική βιομηχανία (στρατηγικής σημασίας) ενώ οι εξοπλισμοί ανέρχονται σε τουλάχιστον €1 δις/έτος και δραστηριοποίηση αμυντικών βιομηχανιών (ΕΑΒ, ΕΒΟ, ΕΛΒΟ κλπ

€10 δις από έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, βιομηχανία, logistics, συμπράξεις Δημοσίου Τομέα (δεν αναλύονται πως!) (βλέπε υποσημείωση (iii) για έρευνα, logistics)
Φορολογία
Φορολογία Επιχειρήσεων
 • Αυτόματη μείωση φορολογίας στο 15%, μείωση ΦΠΑ σε νησιά/παραμεθόριες στο 7%
 •  Μηδενικούς φόρους για 10 χρόνια σε εγχώριες εταιρίες που παράγουν και εξάγουν
 •  Αντιγραφή του αμερικανικού μοντέλου φορολογίας. Όχι σε τεκμήρια, όχι γραφειοκρατία
 •  Πάταξη λαθρεμπορίου από παρανόμους που θα φύγουν όλοι, έσοδα €3,5δις.
 •  Πάταξη λαθρεμπορίου από τσιγάρα, πετρέλαια €10δις.
 •  Υιοθέτηση ενός δίκαιου και ανταγωνιστικού με τις γειτονικές χώρες φορολογικού συστήματος.
 •  Μείωση συντελεστή φορολογίας από 28% σε 20% μέσα σε 2 χρόνια
 •  Μείωση συντελεστή μερισμάτων από 10% στο 5%
 •  Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος σταδιακά
Φορολογία Ιδιωτών Συντελεστής 15% έως 35% για τους ιδιώτες, με αφορολόγητο €12.000
 •  Κατώτατος συντελεστής 9% από €10.000 έως έναν χαμηλότερο ανώτατο συντελεστή (δεν καθορίζεται)
 •  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης σταδιακά
ΦΠΑ Μείωση στο 10% του ΦΠΑ τροφίμων και φαρμάκων και για υπόλοιπα 20% με μείωση σταδιακά στο 15% Μείωση συντελεστών ΦΟΑ σε 11% και 24% (από 13% και 22%)
ΕΝΦΙΑ/Οικοδομή Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 40% και επί πλέον έως 40% με βάση ενεργειακά κριτήρια (δηλ. ανάλογα με την ενεργειακή κλάση των κτηρίων από Α έως Η, σημειώνεται ότι το 65% των κτιρίων ανήκει στις χαμηλές κατηγορίες Ε,Ζ,Η κάτι που θα δώσει κίνητρα για ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση ενέργειας) ·Μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ

·Έκπτωση 40-50% σε εργασίες για ενεργειακή/αισθητική αναβάθμιση (δηλ. AirBnb;), αναστέλλεται για μια τριετία ο φόρος υπεραξίας για αγοραπωλησίες ακινήτων και ο ΦΠΑ στις οικοδομικές εργασίες

·37.000 θέσεις εργασίας στην κατοικία (μείωση ΕΝΦΙΑ, ενεργειακή αναβάθμιση αισθητική αναβάθμιση (δηλ. AirBnb;), golden visa, φορολογικός παράδεισος για πλουσίους/offshore (nomdom). Αυτές είναι οι ποιοτικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει η ΝΔ;

Εισφορές Παραγωγή πλούτου για στήριξη της απασχόληση και των ταμείων Εισφορές κύριας σύνταξης μείωση στο 15% από 20% σταδιακά
Επενδύσεις-Χρηματοδότηση
Επενδύσεις Οι επενδύσεις θα προκύψουν από ανάπτυξη-δημιουργία πλούτου με βάση τα μέτρα που προτείνουμε και επανεπένδυση των κεφαλαίων και έμφαση στην βιομηχανία. Θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για υποστήριξη των επενδύσεων: Η ΝΔ υπόσχεται επενδύσεις €100 δις με αύξηση ΑΕΠ 4% χωρίς να προσδιορίζει πως θα γίνει αυτό πέραν των φορολογικών-διαδικαστικών κινήτρων στο πρόγραμμα της: (βλέπε υποσημείωση (iv) για επενδύσεις)
Κίνητρα για επενδύσεις ·Δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, παράκαμψη αντιπαραγωγικών διαδικασιών

·Χαμηλός φορολογικός συντελεστή 8% σε όλες τις νέες επιχειρήσεις και σε κάθε επιχείρηση που επανεπενδύει τα χρήματά της στην Ελλάδα, για δέκα χρόνια.

·     Φοροαπαλλαγή για τα πρώτα δύο χρόνια σε όποια επιχείρηση επιλέξει να κάνει επενδύσεις υψηλού ρίσκου και υψηλής απόδοσης.

·Υψηλότερες αποσβέσεις στις καινούργιες επενδύσεις παγίων στο μισό χρονικό διάστημα

·Διπλασιασμός χρόνου συμψηφισμού ζημιών

·Υπεραποσβέσεις σε ποσοστό 200%

·Απλοποίηση διαδικασιών, ηλεκτρονική υπογραφή, ταχεία εκδίκαση προσφυγών

·Επιτελικός ρόλος του κράτους εκτός συντεχνιών και όχι ως κομματικό λάφυρο!

Ιδιωτικοποιήσεις Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, έως ότου ανακτήσουν οι κρατικές επιχειρήσεις την πραγματική τους αξία:

Ÿ  από τις ιδιωτικοποιήσεις εξαιρούνται οι κοινωφελείς και οι στρατηγικές δημόσιες εταιρίες, όπως η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ, αμυντικές, λιμάνια κ.α.

 • ιδιαίτερη σημασία στη ΔΕΗ που έχει απαξιωθεί συστηματικά και σκόπιμα, με στόχο το ξεπούλημά της, όταν θα μπορούσε να λειτουργεί με κέρδη της τάξης του €1 δις και έχει φτάσει να είναι υπερχρεωμένη με δάνεια €3.7δις  χρηματιστηριακή αξία 400 εκατ!
Δεν αναλύεται στο πρόγραμμα της ΝΔ
Ρευστότητα, κόκκινα δάνεια ·Παράλληλη ρευστότητα μέσω εισαγωγής ιδιωτικού συμπληρωματικού νομίσματος (όπως πχ το WIR στην Ελβετία ή το Chiemgauer/Regiogeld στη Γερμανία)

·Για τα ενυπόθηκα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας (περί τα 12 δις €): δημιουργία κρατικού μηχανισμού (όπως στις ΗΠΑ το 1933) που θα εξαγοράσει τα κόκκινα δάνεια στο ποσοστό των προβλέψεων των τραπεζών (48% της αξίας τους)

·εισαγωγή στο Χρηματιστήριο περισσότερων εταιρικών και κρατικών ομολόγων. Απαγόρευση παραγώγων

·τιτλοποίηση και εισαγωγή στο χρηματιστήριο δημόσιων περιουσιακών στοιχείων

·ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, στα πρότυπα της γερμανικής Kfw.

·διαχωρισμός τραπεζών σε επενδυτικές και εμπορικές

Ρευστότητα και ρύθμιση δανείων μέσω μείωσης των επιτοκίων του 10ετους!! (θεωρείται δηλαδή ότι το επιτόκιο αναφοράς (στο 2.35%) είναι οδηγός για ενδεχόμενες νέες προσφορές ομολόγων ενώ η Τράπεζα Πειραιώς εξέδωσε ομόλογο στο 9.75%!!
Υποδομές · Ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής, τα οποία είναι σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες (σιδηρόδρομος, μετρό, αυτοκινητόδρομοι).

·Στοχευμένες βελτιώσεις σε υποδομές που υποστηρίζουν τον τουρισμό και την παραγωγή αλλά και την ανάπτυξη των επαρχίας.

·Μητρώο συντήρησης δημοσίων υποδομών.

Προτείνονται έργα υποδομών αξίας 10-12 δις:

·Ολοκλήρωση Ε65, ΒΟΑΚ, Πάτρα-Πύργος

· Επέκταση Μετρό Αθήνας (Γραμμή 4) και Θεσσαλονίκης

·Παρακαμπτήριος αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα-Υλίκη

·Γρήγορος σιδηρόδρομος ΠΑΘΕ και Θεσσαλονίκη-Καβάλα

·Δημιουργία 43.000 θέσεις εργασίας από υποδομές (Δημ. Έργα)

(βλέπε υποσημείωση (v) για ανεφικτότητα προτάσεων ΝΔ
Ενέργεια
Ενέργεια ·Εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αξίας πολύ πάνω από € 600 δις (δηλ. υπερκαλύπτουν το χρέος) – Επίλυση του θέματος της ΑΟΖ

·Μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξυγίανση της, είσοδό της στα ΑΠΕ.

€9 δις (ΑΠΕ, νέοι αγωγοί Φ.Α. περιβάλλον)

 

(Σημ. πόσα από τα 9 δις αναλογούν στον ΤΑΠ και πόσα «μένουν» στην Ελλάδα;)

Ενεργειακή Πολιτική ·Συμπλήρωση Εθνικού Ψηφιακού Χάρτη με τις χρήσεις γης, ψηφιακή διαδικασίες στο ΥΠΕΚΑ με απλούστευση για ιδιοκτήτες, ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίων.

·Κίνητρα για ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων και των επιχειρήσεων με φορολογικές μειώσεις, ενεργειακή εκμετάλλευση απορριμμάτων

· Μείωση καυσαερίων (εκπομπών διοξειδίου άνθρακα CO2) κατά 80% έως 2050, στροφή σε ΑΠΕ, απεξάρτηση από λιγνίτη

·Ανακύκλωση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ

·Ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδιασμού

·  Κίνητρα για ενεργειακή βελτίωση των κτιρίων

Υποσημειώσεις

I. Ειδικά η υποστήριξη ναυτιλίας (ναυπηγεία-εφοδιασμός) έχει επισημανθεί τουλάχιστον από αρχές Ιουνίου 2019. Σε σχέση με την έκθεση του ΙΟΒΕ και ΕΒΕΠ υποεκτιμάται η συμβολή. Η ίδρυση επενδυτικής τράπεζας ειδικά για τη Ναυτιλία στα πρότυπα της Ν. Κορέας, η οποία ήταν η αφετηρία της ανόδου των ναυπηγείων της είναι στο πρόγραμμα της ΕΛ.

II. Δεν παρέχεται ανάλυση του πως θα υποστηριχτούν οι παραγωγοί και θα αναπτυχθεί ο πρωτογενής τομέας εκτός από κάποιες αναφορές σε ελληνοποιήσεις, εκπαίδευση και φορολογία συνεταιρισμών

III. Για τα €10 δις που αναφέρονται στο πρόγραμμα της ΝΔ από Έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, βιομηχανία, logistics, συμπράξεις Δημοσίου Τομέα αξίζει να αναφερθεί ότι το ύψος της Έρευνας υπολείπεται πολύ του μέσου όρου της ΕΕ (0.8% σε σχέση με 1.9%), τα logistics αποτελούν υπηρεσίες ίσως για διαμετακομιστικό εμπόριο και όχι παραγωγή, ενώ φυσικά δεν διευκρινίζονται τι περιέχεται σε ΣΔΙΤ και βιομηχανία.

IV. Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις έχουν κατακρημνιστεί τα χρόνια της κρίσης κυρίως από την μείωση των επενδύσεων στην οικοδομή. Τώρα διαγράφονται στα περίπου €20 δις ή 12% του ΑΕΠ σε σχέση με €60 δις ή 26% του ΑΕΠ το 2007 πριν την κρίση και θα πρέπει να φτάσουν στο 20% κατά το μέσο όρο της ΕΕ. Οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις ήταν συνολικά €17 δις μεταξύ 2010-2018 συμπεριλαμβανομένων των αποκρατικοποιήσεων. Υπολογίζονται ότι χρειάζονται επενδύσεις από €45 δις έως €100 δις για να βρεθούμε σε επίπεδα προ της κρίσης.

V. Το πρόγραμμα υποδομών της ΝΔ παρουσιάστηκε στις 3/26/19 και ανέρχεται σ τα €10-12 δις κόστος από τα οποία τα €2,4-4,5 δις από τραπεζικά δάνεια € 2-3,6 δις από συμμετοχή ιδιωτικού τομέα (από το 10-15% σήμερα στο 20-30%) και € 3-4 δις από το επόμενο ΕΣΠΑ και €2.5-3 δις από μείωση δαπανών και ανανέωση παραχωρήσεων υποδομών. Τα ποσά αυτά είναι πολύ αμφίβολο ότι υπάρχουν ή μπορεί να βρεθούν αλλά και ότι όλα τα έργα είναι αναγκαία ή εφικτά. Για παράδειγμα η σύνδεση Ελευσίνας-Υλίκης που έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές τις τελευταίες δεκαετίες «σκοντάφτει» στο ότι θα μείωνε τον φόρτο κυκλοφορίας στη Νέα Οδό και κατά τον κ. Σπίρτζη βάσει ρήτρας που υπάρχει σύμβαση παραχώρησης θα άνοιγε το δρόμο για διεκδίκηση χρημάτων ή αύξηση των διοδίων (ενώ ήδη αποζημιώνεται για την μη λειτουργία των διοδίων σε Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι (€11 εκατ). Τέλος κάποιοι προτεινόμενοι δρόμοι είναι σε περιοχές με χαμηλή κυκλοφορία (Καρπενήσι- Λαμία ενώ και ο Ε65 έχει χαμηλή κυκλοφορία λόγω και του υψηλότερου κόστους σε σχέση με τις υπάρχουσες συνδέσεις). Να σημειωθεί επίσης ότι τα φαραωνικά έργα των αυτοκινητοδρόμων που σχεδιάστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και ανασχεδιάστηκαν από του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν, έχουν υψηλό κόστος, χαμηλή κυκλοφορία η οποία προκαλεί επιχορηγήσεις τους – ενώ ωφέλησαν με το κατασκευαστικό κόστος ένα μικρό αριθμό μεγάλων εταιριών και η εμβληματική ΕΓΝΑΤΙΑ αξίας κόστους κατασκευής €6 δις σχεδιάζεται να παραχωρηθεί ως διαχείριση έναντι ενός πολύ μικρού αναλογικά τιμήματος.

B. Διακυβέρνηση, Κοινωνία

Τομέας Θέσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ

Προτάσεις

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Αντι-γραφή από ΝΔ;
Διοίκηση-Πολίτευμα
Δημόσιο Νοικοκύρεμα της διοίκησης της Ελλάδας:

 •    με ισολογισμό δημοσιευμένο στο διαδίκτυο, έλεγχος από τους πολίτες. Διπλογραφικό λογιστικό σύστημα
 •    Ηλεκτρονική διεκπεραίωση διαδικασιών,
 •    Επαναφορά του θεσμού των Γενικών Διευθυντών
·Ηλεκτρονικές συναλλαγές

·Μείωση θέσεων γραμματέων κατά 20%

·Συμπράξεις με ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ)

·Αξιολόγηση Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά με καμιά απόλυση

·Αποκέντρωση σε επίπεδο ΟΤΑ

Εθνική Πολιτική/ Ανεξαρτησία
 •    Δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας & Εξωτερικής πολιτικής. Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον της χώρας
 •    Εθνικά Συμβούλια:

(α) διεκδίκησης των Γερμανικών οφελών  (έως και €377 δις)

(β) αντιμετώπισης του δημοσίου χρέους (€335 δις 180% του ΑΕΠ και ολοένα αυξανόμενου), κάτι που θα επιτρέψει την αντίστοιχη ρύθμιση και του ιδιωτικού

(γ) αγωγή αποζημίωσης εναντίον της Τρόικας, σύμφωνα με το άρθρο 340 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

· Πίστη στον «Ευρωπαϊκό» προσανατολισμός (δηλ. Γερμανική Ευρώπη)

· Με την ανάπτυξη το χρέος θα γίνει βιώσιμο και η Ελλάδα αυτοδύναμη!

·Ενιαίος φορέας για οικονομική και εμπορική διπλωματία

· Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κατά τα πρότυπα Γαλλίας, Ισραήλ

Μακεδονικό-Συνθήκη Πρεσπών Προσφυγή κατά της συνθήκης των Πρεσπών – ακύρωση της. Δεν επιτρέπουμε τον σφετερισμό της Μακεδονίας ενώ και οι λοιποί όροι της συμφωνίας (πρόσβαση θάλασσα, ενεργειακά, βιβλία κλπ) είναι άσχετοι με την ονομασία και επιβαρυντικοί Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι σεβαστή. Αντ’ αυτού, προώθηση της επωνυμίας “Μακεδονία» και των Μακεδονικών προϊόντων!
Κοινωνικά
Ασφάλεια · Ίδρυση Πολιτοφυλακής και Εθνοφυλακής και είσοδο στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.

·Παύση του συνδικαλισμού.

·Αύξηση μισθών και βελτίωση εξοπλισμού.

·Αυστηροποίηση ποινών για επεισόδια.

·Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου

·Επαναφορά ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενίσχυση ΔΙΑΣ,

·πρόσληψη 1500 αστυνομικών, νέα αλεξίσφαιρα γιλέκα,

·1000 νέα περιπολικά.

·Κατάργηση νόμου Παρασκευόπουλου,

·επαναφορά Φυλακών τύπου Γ,

·Νόμος για φθορά δημόσιας περιουσίας (κατά των βανδαλισμών),

·κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου

Υγεία ·Αύξηση μισθών και επτάωρη απασχόληση.

·Οικογενειακός γιατρός.

·Κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών.

·Σύγχρονη λίστα φαρμάκων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

·Υποστήριξη εξαγωγών φαρμάκων.

·Προώθηση ιατρικού τουρισμού

·Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις,

·Πρόσληψη 2.000 νοσηλευτών, 1.500 ειδικευόμενοι νοσηλευτές,

·Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις στην παροχή φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες

·Πληροφοριακά συστήματα

Αδιευκρίνηστη συνάφεια ή Μη σχετικό
Φύλαξη Συνόρων-Μετανάστευση ·Ίδρυση πολιτοφυλακής-εθνοφυλακής.

·Τείχος και ναρκοθέτηση συνόρων Έβρου.

·Επαναπροώθηση παρανόμων, απομάκρυνση ΜΚΟ, απαγόρευση εξαγωγής συναλλάγματος.

·Αυστηρές ποινές για διακινητές.

·Σύγχρονα μέσα φύλαξης συνόρων.

· Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε hotspots.

·Ειδικές τάξεις για παιδιά μεταναστών

Παιδεία ·Ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (ΑΕΠ 9 δις και 100.000 θέσεις εργασίας)

·Κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου

 

·Δημιουργία Πρότυπων Σχολείων, Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων.

·Νέο πλαίσιο λειτουργίας για ΑΕΙ και αξιολόγηση.

·Προέλκυση χρηματοδότησης για ΑΕΙ πέραν της κρατικής

Δημογραφικό ·Επίδομα €150  μηνιαία για το πρώτο παιδί, €170 για το δεύτερο,€190 € για το τρίτο και €210 για κάθε επόμενο έως το 21ο έτος.

·Μηδενική φορολόγηση των γυναικών από τρία παιδιά και άνω.

· Δίνεται σε παιδιά Ελλήνων ιθαγενών ως επίδομα για όσες οικογένειες είναι κάτω του αφορολόγητου ή ως φοροελάφρυνση για τις υπόλοιπες.

·  €2.000 για κάθε παιδί που γεννιέται, αύξηση του αφορολογήτου για κάθε παιδί κατά €1.000

·  Επαναφέρονται επιδόματα για πολύτεκνους που μειώθηκαν το 2018 (Ν4512/2018). Δηλαδή σύμφωνα με Άρθρο 40 Ν4141/2013: €500/έτος ανά παιδί με όριο οικογενειακού εισοδήματος τα 45.000€ 3τεκνες, 48.000€ 4τεκνες και €4.000 για κάθε παιδί παραπάνω έως το 18ο έτος που μπορεί να επεκταθεί στο 24ο αν φοιτούν. Δίνεται σε Έλληνες πολίτες ή παρόμοιου νομικού καθεστώτος  (βλέπε υποσημείωση (i) για προϋποθέσεις του νόμου αυτού)

Κοινωνική πρόνοια Η καλύτερη και ασφαλέστερη προστασία είναι μέσα από την δημιουργία πλούτου ·  €1 δις για κοινωνικά επιδόματα (800.000 δικαιούχοι)

·  €200 εκατ για επιδόματα ανεργίας σε περισσότερους (μόνο το 12% του 1 εκατ ανέργων παίρνει σήμερα)

(βλέπε υποσημείωση (ii) για τα επιδόματα ΝΔ
Κατώτατος Μισθός Παραγωγή πλούτου πρώτα και άνοδος της ανταγωνιστικότητας μέσω επενδύσεων  για αύξηση του ΑΕΠ και των μισθών Αύξηση του κατώτατου μισθού στα €730 μέχρι το 2022

Υποσημειώσεις

i. Προϋποθέσεις παροχής επιδόματος πολυτέκνων σύμφωνα με τον νόμο του 2013 (Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) που καταργήθηκε το 2018

ii.Τα επιδόματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά της ΝΔ (€1 δις για χαμηλά εισοδήματα και 200 εκατ. για ανέργους) ήδη προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο.

Κοινωνικά Προγράμματα που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο 2018-2022

Ερωτήσεις επί του Προγράμματος της ΝΔ

Τι δεν λέει η ΝΔ:

 1. Θα σεβαστεί το Μεσοπρόθεσμο; Έχει συνέχεια το κράτος εκεί; Όπως έχει παραδεχτεί η ΝΔ έχει εξαντληθεί ο δημοσιονομικός χώρος για το 2019 (€868 εκ. με βάση το μεσοπρόθεσμο οπότε η επίτευξη του 3.5% πλεονάσματος πλέον να είναι αμφίβολη).

Τι θα γίνει εάν δεν δεχτούν οι Ευρωπαίοι-δανειστές χαμηλότερα πλεονάσματα όπως δεν δέχτηκαν επαναδιαπραγμάτευση από την κυβέρνηση Σαμαρά κάτι το οποία είχε υποσχεθεί πριν τις εκλογές το 2011; Η ΕΕ δεν δέχθηκε επίσης πρόσφατα υπέρβαση στα ελλείμματα του Ιταλικού προϋπολογισμού του 2019. Ενώ η ΕΕ ενοχλήθηκε ακόμα και για την υπέρβαση της Γαλλίας στον τρέχοντα προϋπολογισμό υπό την πίεση των διεκδικήσεων των κίτρινων γιλέκων δικαιολογώντας της σαν ένα «έκτακτο γεγονός» μη επαναλαμβανόμενου αλλά και λόγω του μικρότερου χρέους της Γαλλίας (ίσως και του ειδικού της βάρους;). Θα συγκρουσθεί με τους Ευρωπαίους ή θα υποκύψει και θα αυξήσει τους φόρους ή θα μειώσει συντάξεις-παροχές η ΝΔ;

 1. Τι θα γίνει εάν δεν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι του Μεσοπρόθεσμου; Ήδη η ανάπτυξη για το 2019 είναι χαμηλότερη της εκτίμησης του 2,4% (ίσως ανέλθει στο 1.9% με βάση εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδας και αυτό αναλόγως της πορείας του τουρισμού που δέχεται ισχυρό ανταγωνισμό από την πτώση κόστους σε Τουρκία λόγω λίρας αλλά και από άνοδο αλλού (πχ Αίγυπτο, Μαρόκο κλπ) και παρά την μείωση που έγινε στον ΦΠΑ πρόσφατα)  
 2. Τι θα γίνει με τις μειώσεις συντάξεων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο (έως και 30%); Συνολικά προβλέπονται €11.8 δις μειώσεις για την περίοδο 2019-2022 από τις οποίες €3 δις το 2020 (ενώ €2.9 δις για το 2019 δεν έγιναν τελικά αλλά δόθηκε και ένα επιπλέον συμπλήρωμα με επιβάρυνση για τον προϋπολογισμός κοντά στο €1 δις)       

Περικοπές συντάξεων Μεσοπρόθεσμου ειδικά:

Σε € εκατ 2019 2020 2021 2022 Σύνολο

2019-2022

Σύνολο

2020-2022

Περικοπές συντάξεων 2,882 2,967 3,115 2,917 11,881 9.000
 1. Θα συνεχίσεις τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων του Υπερταμείου; (δηλ. ΕΥΔΑΠ, λιμάνια, αεροδρόμια, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΔΕΗ, συγκοινωνίες). Το Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνει ακόμα περίπου €1,9 δις έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μεταξύ 2019-2022. Έχουν ήδη εισπραχθεί έσοδα ύψους μόνο €4,6 δις ενώ έχουν παραχωρηθεί βασικές υποδομές! Συνολικά οι αποκρατικοποιήσει σύμφωνα με στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται ότι θα φθάσουν στα €6,5 δις όταν ακόμα και μέχρι το 2015 οι Ευρωπαίοι τις υπολόγιζαν στα €50 δις εσόδων!!!                        

Κλείνοντας, υπάρχουν πολλές ακόμη απορίες και ενστάσεις στο προσχηματικό, δήθεν πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε περαιτέρω – ενώ αυτός είναι ο λόγος, η ανικανότητα της δηλαδή που η ΝΔ κατηγορεί την Ελληνική Λύση συνεχώς, με εντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Για την οικονομική επιτροπή της Ελληνικής Λύσης: Π. Χατζηπλής

Προηγούμενο άρθροΠυρ ομαδόν κατά της Ελληνικής Λύσης. Ντροπή!
Επόμενο άρθροΗ Ελληνική Λύση είναι η μοναδική λύση για τους Έλληνες